Partileder Audun Lysbakken taler til landsmøtet i SV på Gardermoen den 29. mars 2019. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix.

Venstresiden krevde skarpere stillingtaken fra utenriksminister Søreide til Trumps fredsplan. Audun Lysbakken la listen lavt: Han kaller USA «klassens største bølle».

– Norges svar må være fordømmelse, ikke nok en dvask uttalelse om at dette skal være opp til partene, sa SV-leder Audun Lysbakken til NTB onsdag formiddag.

Israel får hjelp av klassens største bølle til å sparke palestinerne når de ligger nede, fortsatte han. (NTB)

Kobling til plass i S-rådet

Norsk folkehjelp minnet om at Norge ønsker en plass i Sikkerhetsrådet. Da må regjeringen være tydeliger, mener Norsk Folkehjelp.

Organisasjonen Norsk Folkehjelp påpeker at Norge jobber for å sikre seg en plass i FNs sikkerhetsråd.

– Da bør det være en selvfølge at vi aktivt forsvarer folkeretten og palestinernes rettigheter, skriver organisasjonen.

Organisasjonen var klar på at Søreides første kommentarer ikke var i nærheten av det forsvaret for folkeretten som de forventet. (NTB)

Søreide klarere mot planen

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide leverte onsdag en klarere fordømmelse av planen:

– Jeg advarer mot å ta ensidige skritt. Enhver annektering av landområder ved bruk av makt er uakseptabel og i strid med folkeretten, sier hun i en skriftlig kommentar onsdag ettermiddag.

Hun understreker at det kun er en tostatsløsning forhandlet fram mellom Israel og Palestina som kan skape varig fred, og at hovedlinjene i det norske engasjementet i regionen ligger fast.

– Ethvert initiativ til å gjenoppta fredsprosessen må reflektere den brede internasjonale enigheten som er definert i Oslo-avtalene og i FNs sikkerhetsråds resolusjoner, tilføyer hun et knapt døgn etter at USAs president la fram sin såkalte fredsplan. (NTB)

Dermed faller Søreide ned på venstresiden, FN og NGO’enes side. Dette er også EUs spor.

 

Kjøp Alexander Graus «Hypermoral» fra Document Forlag her. Nå satt ned fra 299 til 210 kroner!