Gro Harlem Brundtland er en av underskriverne på brevet som fordømmer Trumps fredsplan for Israel og palestinerne. Her under utdelingen av fredsprisen til Etiopias Abiy Ahmed Ali 10.12.2019. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix

Hverken flytting av ambassaden til Jerusalem eller Århundrets fredsplan har utløst den voldsbølge besserwisserne på den tverrpolitiske venstresiden forutså. Nå har et knippe tidligere regjeringsmedlemmer, blant dem Gro Harlem Brundtland, forfattet et brev som fordømmer fredsløsningen i skarpe ordelag.

– Planen strider mot internasjonalt vedtatte retningslinjer for fredsprosessen i Midtøsten, relevante FN-resolusjoner, herunder Sikkerhetsrådets resolusjon 2334, og de mest grunnleggende prinsippene i folkeretten, heter det i brevet, som blant annet er omtalt i The Guardian.

Men ikke-bindende vedtak i FNs Hovedforsamling eller selv Sikkerhetsrådets resolusjon 2334 fra desember 2016 utgjør ikke internasjonal lov. De er meningsytringer fra et stratum som er blitt mer ytterliggående med årene, i pakt med at palestinerne er splittet og uten evne til å innse at de har få kort igjen å spille med.

Obama hev Israel under bussen da han avsto fra å bruke USAs veto. Obama bygget på en måte opp til det linjeskiftet Trump innvarslet.

For norske politikere og medier er dette vanskelig å forstå. De har selv vært med på ferden.

Nevnte resolusjon 2334 spilte også en rolle da den utpekte nasjonale sikkerhetsrådgiveren Michael Flynn hadde en samtale med den russiske ambassadøren, men samtalen ble avlyttet og senere brukt mot Flynn.

Dette var en del av det skitne spillet som Obama allerede hadde spilt i trekvart år. Obama ønsket å sparke bena under både Bibi Netanyahu før denne gikk av, og samtidig ødelegge Trumps sjanser til å lykkes. Obamas plan mislyktes, men hans kolleger på venstresiden har samlet seg for å torpedere Trumps fredsplan.

I et brev stilet til EUs utenrikssjef Josep Borrell og de nåværende utenriksministrene i EUs medlemsland tar de tidligere lederne kraftig avstand fra planen, som blant annet gir Israel grønt lys til å annektere de ulovlige bosetningene.

– I stedet for å fremme fred, risikerer planen å fyre ytterligere opp under konflikten – på bekostning av både israelske og palestinske sivile, og med alvorlige implikasjoner for Jordan og regionen, heter det videre.

Sveriges tidligere statsminister Ingvar Carlsson, Irlands tidligere president Mary Robinson, EU-kommisjonens tidligere president Jacques Santer og Natos tidligere generalsekretær Javier Solana er også blant underskriverne, sammen med nærmere 30 tidligere utenriksministre, blant dem britiske Jack Straw og danske Uffe Ellemann-Jensen.

Brevskriverne mener Trumps plan er ensidig støtte til Israel og oppmuntrer til ulovlig israelsk bosetningsaktivitet i de okkuperte palestinske områdene.

– Den anerkjenner bare den ene sides krav på Jerusalem og tilbyr ingen rettferdig løsning på spørsmålet om palestinske flyktninger, heter det i brevet.

Det er palestinerne og deres støttespillere som har gjort fredsforhandlingene til et nullsum-spill. Arafat forkastet en ferdig fredsavtale fordi han ville ha right of return, flyktningenes rett til å vende tilbake til Israel, selv om alle vet at Israel aldri vil gå med på det. Det ville utvanne Israel som jødisk stat.

Den internasjonale eliten viser med sin støtte til dette punktet at de i virkeligheten er blitt anti-israelske. Det gjelder i særlig grad EU.

Liberale politikere er blitt anti-israelske, som Uffe Ellemann-Jensen og Per Stig Møller. At Gro Harlem Brundtland og Espen Barth Eide er med på ferden, er mindre overraskende.

Dette har selvsagt sammenheng med det nye Europas identitetspolitikk: Det nye Europa er anti-jødisk og islamofilt. EU har påtatt seg oppgaven å kjempe palestinernes kamp på vegne av sin nye befolkning.

At det forholder seg slik, er bruken av begrepet apartheid et bevis på.

– Kartet som er omtalt i planen, foreslår palestinske enklaver under permanent israelsk militærkontroll, noe som fremkaller skremmende assosiasjoner til Sør-Afrikas bantustaner, skriver de videre.

– En slik løsning har karaktertrekk som ligner på apartheid – et begrep vi ikke tar lett på å bruke, skriver de tidligere topplederne. (©NTB)

Med et slikt platt, forslitt slagord fra venstresidens pilkogger viser disse avgått lederne at de har utspilt sin rolle.

 

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂