Israel har vært maksimalt heldig. På slutten av sin periode var Obama så forbannet på Netanyahu at han gjorde noe uhørt: Han instruerte FN-ambassadør Samantha Power om ikke å nedlegge veto mot en resolusjon i Sikkerhetsrådet som fordømte israelske bosettinger. Et takk for sist på fallrepet. Men så kom Trump, den mest pro-israelske president noensinne, som flyttet ambassaden til Jerusalem. Det ser ut til å ha innledet et nytt kapittel for Israel. Bibi hos Trump i Det hvite hus 17. februar 2017. Foto: Carlos Barria/Reuters/Scanpix 

Norge protesterer mot at Israel sier opp mandatet til observatørstyrken TIPH i Hebron. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide snakket til å begynne med om at det var brudd på Oslo-avtalen, som om Israel kunne settes på plass og straffes for regelbrudd.

Nå innrømmer Søreide at Israel er i sin fulle rett til å si opp mandatet. Hun liker det ikke, og mener det er feil, men Norge har ingen maktmidler, og skulle de laget diplomatiske forviklinger, ville det gått ut over Norge, og ikke Israel.

Det forstår ikke den norske venstresiden, som lever høyt på mytologien om Norge som fredsskaperen. Det høres ut som om Israel har såret norsk selvfølelse og må settes på plass. Det er en slags narsissisme i dette. Venstresiden har ikke registrert at Oslo-avtalen er historie. Palestinerne tapte. De brukte ikke den historiske sjansen de fikk, og har ikke klart å etablere et fungerende styresett.

Samtidig som nyheten om TIPH preget norske nyhetssider, kom meldingen om at den palestinske samlingsregjeringen brøt sammen. Igjen. Nok en gang viser det seg at Hamas og Fatah ikke kan samarbeide.

– Statsminister Rami Hamdallah leverte tirsdag sin avskjed til president Mahmoud Abbas, skriver nyhetsbyrået Wafa like etter regjeringsmøtet i Ramallah.(…)

Sentralkomiteen i Fatah-partiet anbefalte nylig dannelsen av en ny regjering, bestående av medlemmer av Den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO).

Fatah samler alle de største palestinske gruppene og partiene, med unntak av Hamas.

Analytikere tror regjeringens avgang er et forsøk fra Abbas på å styrke sin stilling og ytterligere isolere sine rivaler i Hamas.

Hamas tar kraftig avstand fra regjeringens beslutning om å søke avgang og anklager Abbas for å ville danne en «separatist-regjering» som skal tjene hans egne interesser. (NTB)

Dette burde oppta palestinernes venner på venstrefløyen mer enn TIPH-observatørene. Men det gjør det ikke. Det er lettere å være i protestmodus mot Israel.

– Jeg er rystet over den svake reaksjonen fra norsk side på nyheten om at Israel kaster ut menneskerettighetsobservatørene i Hebron, sier SVs leder Audun Lysbakken.

– Når Norge nå godtar dette, sender det et signal om at Israel får gjøre akkurat som de vil. Det er alvorlig, og feigt. Det er tydelig at regjeringen nå følger opp Granavolden-erklæringen med en mer positiv Israel-politikk, sier han til NTB

Det skal ikke så mye til før Audun Lysbakken blir rystet. Hele venstresiden skal ha det til at den nye regjeringen er mer pro-israelsk enn de foregående. Dette er en stråmann. Regjeringen fortsetter i samme spor som før.

Anniken Huitfeldt (Ap), som er leder for Utenriks- og Forsvarskomiteen på Stortinget, er enig.

– Det har så langt kommet en forsiktig protest fra utenriksministeren, men jeg forventer en tydelig protest, sier hun til NTB.

– Dette er et usedvanlig dårlig tidspunkt for en norsk regjering å fremme ukritisk favorisering av et Israel på feil kurs, der uforsonlige krefter på ytre høyre fløy får stadig mer makt, sier Huitfeldt.

Oslo-avtalene

– Israels regjering opptrer stadig mer kompromissløst, også overfor noen av de aller svakeste, som skolebarna i Hebron. Tostatsløsningen står stadig svakere. Da er det et alvorlig feilgrep å omfavne en regjering som nå attpåtil åpenbart bryter Oslo-avtalene, mener hun. (NTB)

Det som venstresiden har vanskelig for å få med seg, er at Israel har vunnet. Rettferdighet sett med venstresidens øyne betyr at den beseirede får diktere freden. Bare slik kan rettferdighet etableres, ifølge den sosialdemokratiske forståelsen.

Men slik er ikke virkeligheten, slik er ikke historien. Det var et vindu etter Madrid-konferansen hvor muligheten var der. Ehud Olmert tilbød Yassir Arafat en avtale som Israel aldri ville gått med på i dag, men Arafat avslo. Han kunne ikke gi slipp på right of return. Palestinerne foretrekker ultimative krav fremfor en avtale. Derfor har de gått bakover, ikke fremover.

Venstresiden har monopol på en høyere rettferdighet. For å dekke over palestinernes elendige resultater, blåser de opp Israels regjering som den mest høyreorienterte noensinne. Men det har NRK og venstresiden sagt i flere tiår.

Norske lyttere har helt gått glipp av hvilken fremgang Israel har gjort og hvor sterkt landet er.

– Den ensidige israelske beslutningen kan bety at gjennomføringen av en viktig del av Oslo-avtalene avbrytes, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til NTB.

– Hvis Søreide mener dette er et brudd på Oslo-avtalen, så er det vanskelig å forstå hvordan regjeringen kan stå inne for tidenes mest Israel-lojale regjeringserklæring noensinne, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til NTB.

Sjokkerende

MDG-leder Une Bastholm etterlyser mer handlekraft.

– Det er sjokkerende at regjeringen ikke tar sterkere avstand fra utkastelsen. Når selv utenriksministeren innrømmer at det kan være i strid med Oslo-avtalene, burde det være en selvfølge at Norge står opp for menneskerettighetene, sier hun til NTB.

– Selv om regjeringen ønsker å ha gode relasjoner til Israel, kan vi ikke la Israel gjøre som de vil. Et overordnet mål må være å bidra til fredsprosessen i området, og dette gjør nettopp det motsatte, sier Bastholm. (NTB)

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.