Ine Eriksen Søreide. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) vil gi nye bidrag til et av verdens mest korrupte områder. Det skal «styrke den palestinske økonomien». Norge sitter som vanlig på første rad, med vidåpen lommebok. Det vi ikke har med, er kritiske spørsmål.

NTB (Snorre Schjønberg) melder at Søreide tirsdag ledet et møte i Giverlandsgruppen for Palestina. Hun oppfordrer donorlandene til å gi nye bidrag for «å løse problemer på kort sikt».

– Vi har bedt donorlandene fortsette å gi bidrag for å løse den umiddelbare krisen, men det er ikke en langsiktig løsning. Derfor er det viktig at samarbeidet mellom partene er gjenopptatt, og at USA vil gjenoppta sin støtte, sier Søreide til NTB.

Ine Eriksen Søreide ledet videomøtet sammen med EUs utenrikssjef Josep Borrell.

– Mens situasjonen i fjor var fastlåst mellom palestinske og israelske myndigheter, er det nå en mer produktiv dialog. De samarbeider om helse, sikkerhet og økonomisk utvikling i Palestina, sier utenriksministeren.

I denne forbindelsen unnlater hun å nevne at Palestina er allment kjent som et gjennomført korrupt land, og at svært mye av de midler som tilføres landets myndigheter, kommer på avveie. Å ta opp dette burde antagelig vært et naturlig første steg for å få skikk på økonomien i området.

Ifølge Middle East Eye er nå vanlige palestinere så lei av det korrupte regimet at myndighetene beskrives som «mafia»:

Ali was incredulous. «You call them a government?» he asked. «I call them mafia.»

For the 22-year-old Palestinian resident of the southern occupied West Bank city of Hebron, the Palestinian Authority (PA), headed by President Mahmoud Abbas, is a corrupt institution that benefits only an elite few.

«Abu Mazen’s (Abbas) children attend the best schools, the best hospitals, they travel all over the world. They don’t care about people in Palestine.

USAs president Biden har nylig varslet at landet vil gjenoppta støtten til palestinerne. President Donald Trump innstilte disse pengeoverføringene til de palestinske makthaverne, da han mente dette kun bidro til å opprettholde konflikten.

Ine Eriksen Søreide kan derimot ikke få pøst nok av penger inn i det som har vist seg å være et umettelig korrupsjonssluk, med svært diskutabel kontroll over hvor pengene ender:

– Det er behov for å øke giverbidragene til Palestina, som har vært lave de siste årene. Samtidig må de to partene bli enige om hvordan den palestinske økonomien kan styrkes og inntektene til de palestinske selvstyremyndighetene økes, sier utenriksministeren.

Det er liten grunn til at tro at Norge som leder av den såkalte Giverlandsgruppen vil vise annet enn grenseløs raushet overfor palestinerne nok en gang.

Det er mange lommer som skal fylles der nede.

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!
Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.