Bildet: En palestinsk kvinne venter på å få utdelt forsyninger i flyktningleiren Al-Shati i Gaza. USA ønsker å avslutte UNRWAs bistand som har latt flyktningstatusen gå i arv. Foto. Mohammed Salem/Reuters/Scanpix

USA holder igjen drøyt 500 millioner bistandskroner til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA), over halvparten av årets første bidrag.

USAs president Donald Trump truet rett etter nyttår med å kutte bistanden til UNRWA, som flere millioner palestinere er avhengige av på den okkuperte Vestbredden, Gazastripen, Jordan, Syria og Libanon.

Nå holder USA igjen 65 millioner dollar av et bidrag på i alt 125 millioner dollar til FN-organisasjonen, bekrefter tjenestemenn i det amerikanske utenriksdepartementet overfor flere medier.

De resterende 60 millioner dollarene utbetales for å hindre at UNRWA går tom for penger og bryter sammen innen utgangen av januar, ifølge kildene i amerikansk UD.

UNRWA gir bistand til rundt 5 millioner palestinske flyktninger i de israelskokkuperte områdene og nabolandene. USA har siden 1949 vært den største bidragsyteren.

Vilkår

FN-organet har ifølge kildene fått beskjed om kuttet i et brev, og der gjøres det også klart at ytterligere amerikansk bistand vil forutsette omfattende endringer i UNRWA.

En tjenestemann i Washington begrunner avgjørelsen med at det trengs en grundig gjennomgang av hvordan UNRWA fungerer, både når det gjelder driften og måten FN-organisasjonen blir finansiert.

Den amerikanske bistanden har de siste årene vært på rundt 3 milliarder kroner i året, noe som utgjør rundt en firedel av organisasjonens budsjett.

Årets første bidrag skulle ha vært overført til UNRWA 1. januar, men har latt vente på seg og blir nå altså mer enn halvert.

Tillerson og Mattis skeptisk

USAs FN-ambassadør Nikki Haley har tatt til orde for full stans i bistanden til palestinerne, mens utenriksminister Rex Tillerson og forsvarsminister Jim Mattis mener at dette bare vil bidra til økt spenning og uro i Midtøsten, ikke minst i Jordan, en viktig alliert av USA, som er hjem for over 2 millioner palestinske flyktninger.

Israel har lenge krevd nedleggelse av UNRWA, som blant annet driver skoler og helseklinikker og bistår flyktningene med mat og tak over hodet.

– UNRWA er en organisasjon som forsterker problemet med palestinske flyktninger, sa Israels statsminister Benjamin Netanyahu nylig.

Han hevder at det er galt å kalle etterkommerne etter dem som er drevet på flukt av Israel opp gjennom årene, for flyktninger, vel vitende om at retten til å vende tilbake er et av palestinernes ufravikelige krav i forhandlinger med Israel.

Norsk bekymring

Norge har de siste 25 årene ledet giverlandsgruppen for Palestina (AHLC), og regjeringen understreker at dette innebærer «en særlig forpliktelse til å bidra til å styrke den palestinske økonomien og sikre nødvendige giverbidrag».

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H), som nylig besøkte Washington sammen med statsminister Erna Solberg (H), har advart USA mot å kutte bistanden.

– Det er mitt synspunkt, og det har lenge vært det norske synspunktet, sa Søreide tidligere i måneden. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.