Anniken Huitfeldt (Ap) i Stortinget etter å ha blitt utnevnt til Norges ambassadør til U.S.A Foto: Lise Åserud / NTB

Tidligere utenriksminister og Ap-topp Anniken Huitfeldt er i statsråd utnevnt til Norges ambassadør til USA.

Da er spørsmålet om ambassadørstillingen i USA offisielt avgjort, selv om det en stund har vært klart at hun kom til å få jobben.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sier at Anniken Huitfeldt starter i jobben som Norges ambassadør til USA etter sommeren – trolig i august.

– Vi er veldig glade for den utnevnelsen. Hun er en politiker med veldig lang erfaring. To år som utenriksminister, åtte år som leder for utenriks- og forsvarskomiteen. Sånn sett har hun vært på toppen av norsk utenrikspolitikk i ti år, sier Barth Eide til pressen fredag ettermiddag.

NTB melder om saken.

54 år gamle Huitfeldt etterfølger sin navnesøster Anniken Ramberg Krutnes.

Omstridt valg

Posten i Washington D.C. regnes internt i UD som den gjeveste ambassadørposten man kan oppnå, og det har ikke vært ukontroversielt at en tidligere politiker uten erfaring fra diplomatiet utnevnes til posten.

Politikere fra flere andre partier har kritisert utnevnelsen, blant annet FrP-leder Sylvi Listhaug. Se artikkel under.

Men for Barth Eide er Huitfeldt et nokså opplagtvalg til stillingen:

– I denne rollen har vi vektlagt politisk erfaring. Huitfeldt kjenner norsk utenrikspolitikk bedre enn de aller fleste fra både Storting og regjering. Hun kjenner også forsvarssektoren svært godt etter å ha ledet utenriks- og forsvarskomiteen gjennom åtte år. Hennes politiske erfaring er en stor fordel i jobben som ambassadør til DC, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) i en pressemelding.

Prosessen omkring hennes utnevnelse har vært kritisert også fordi hun ikke søkte på stillingen, noe Document omtalte her:

Huitfeldt søkte aldri på stillingen som ambassadør i USA

 

Ferdig på Stortinget fra tirsdag

Etter Grunnloven kan man ikke være stortingsrepresentant samtidig som man er ansatt i Utenriksdepartementet.

Huitfeldts meddelelse om at hun har fått en stilling i departementet, vil bli lest opp i salen i det første stortingsmøtet til uka, som er på tirsdag. Hennes vararepresentant vil da ta over hennes plass i Stortinget.

– Jeg ønsker Anniken Huitfeldt lykke til med viktige oppgaver for Norge i en svært krevende tid, sier stortingspresident Masud Gharahkhani til NRK.

Også Høyre-leder Erna Solberg ønsker Huitfeldt lykke til. Hun er imidlertid nokså nøytral i sin uttalelse:

– Det er opp til regjeringen å utnevne de ambassadørene de mener er best egnet til de ulike jobbene, sier hun til NTB.

Ap-veteran

Huitfeldt måtte gå av som utenriksminister i oktober i fjor etter at ektemannen hadde handlet aksjer i flere børsnoterte selskaper mens hun var utenriksminister. Da hadde hun sittet i posten i drøyt to år.

Det ble en alt annet enn hyggelig exit for Huitfeldt, som i det lengste forsøkte å beholde stillingen.

  1. mars vedtok Stortinget at hun skulle få kritikk for saken. Et mindretall i kontroll- og konstitusjonskomiteen ønsket å gi «sterk kritikk».

Hun var sentralstyremedlem i Arbeiderpartiet fra 2002 til 2023 og har hatt en rekke verv i partiet og politikken. Som stortingsrepresentant har Huitfeldt sittet på Akershus-benken siden 2005.

Under Stoltenberg-regjeringen var hun barne- og likestillingsminister i 2008-2009, kulturminister i 2009–2012 og arbeidsminister i 2012–2013.

Hun har vært kritisert for det mange mener er et nokså ensidig engasjement til fordel for palestinerne og mot Israel.

Det er uvisst hvordan slike og andre sterke politiske holdninger hun har, kommer til å prege hennes rolle i diplomatiet.

Les også:    

Listhaug: – Ap fortsetter med å gi verv og posisjoner til sine egne

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.