Tidligere utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap). Foto: Frederik Ringnes / NTB

Tidligere utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) utnevnes som Norges nye ambassadør i Washington, erfarer NTB og flere andre medier.

Avgjørelsen om å utnevne tidligere utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) som Norges nye ambassadør i Washington, skal nå endelig være tatt.

Det har lenge vært antatt at hun kom til å få stillingen, men nå anses det å være avklart.

NTB får opplyst dette fra kilder med kjennskap til prosessen. Aftenposten , som var først ute med nyheten, erfarer at Huitfeldt vil utnevnes i Kongen i statsråd fredag 1. mars.

VG har også fått opplysninger om det samme.

Huitfeldt vil da fratre som stortingsrepresentant.

54-åringe Anniken Huitfeldt etterfølger i så fall sin navnesøster Anniken Ramberg Krutnes som ambassadør i Washington.

Posten i Washington D.C. regnes internt i UD som den gjeveste ambassadørposten man kan oppnå, og det har ikke vært ukontroversielt at en tidligere politiker uten erfaring fra diplomatiet har vært ryktet til posten.

Det har ikke blitt mindre kontroversielt av måten Huitfeldt overhodet ble aktuell for denne jobben på. Hun måtte nemlig fratre stillingen som utenriksminister i kjølvannet av en temmelig brennbar sak.

Hun gikk av som utenriksminister i oktober etter at ektemannen hadde handlet aksjer i flere børsnoterte selskaper mens hun var utenriksminister. Da hadde hun sittet i posten i drøyt to år.

I praksis fikk hun sparken av statsminister Støre, etter at hun lenge forsøkte å holde seg fast i stillingen. Det vil bli diskutert, ikke minst internt i UD, om dette er en ideell bakgrunn for den nye ambassadøren i Washington.

Også i det politiske miljøet har tanken om en slik posisjon for Huitfeldt vakt debatt, se artikkel under.

Huitfeldt var sentralstyremedlem i Arbeiderpartiet fra 2002 til 2023 og har hatt en rekke verv i partiet og politikken. Som stortingsrepresentant har Huitfeldt sittet på Akershus-benken siden 2005.

Under Stoltenberg-regjeringen var hun barne- og likestillingsminister i 2008-2009, kulturminister i 2009–2012 og arbeidsminister i 2012–2013.

Les også: 

Listhaug refser plan om Huitfeldt som USA-ambassadør: – Svært dårlig dømmekraft

 

Bestill fra Document i dag:

Kjøp Jean Amérys bok!

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.