Mandag klokken 11 byttes Anniken Huitfeldt ut i et ekstraordinært statsråd på Slottet med nåværende klima- og miljøminister og tidligere utenriksminister Espen Barth Eide.

Anniken Huitfeldt skal ha oppfattet det som at Støre mener hun må gå som en strategisk manøver for å få Erna Solberg til å gå av som partileder i Høyre, ifølge TV 2.

Huitfeldt har vært utenriksminister siden Støres regjering tiltrådte i 2021, hun var barne- og likestillingsminister 2008–2009, kulturminister 2009–2012 og arbeidsminister 2012–2013 i Jens Stoltenbergs andre regjering, stortingsrepresentant for Akershus siden 2005, medlem av det mektige sentralstyret i Ap gjennom 25 år, fram til mai i år, og leder av AUF fra 1996 til 2000.

Men Støre skal ha trukket fram to begrunnelser for å forklare hvorfor han nå velger å sparke Huitfeldt – midt i en svært dramatisk og alvorlig sikkerhetspolitisk situasjon i verden, med krig både i Ukraina og Midtøsten.

Huitfeldt er forbannet på Støre

Den ene grunnen Støre skal ha pekt på, var at han mente habilitetssakene skadet Arbeiderpartiets valgkamp.

Den andre grunnen Støre skal ha trukket fram, og som mange i Arbeiderpartiet nå reagerer sterkt på, er Høyre-leder Erna Solberg.

Fredag skal Støre ha gitt uttrykk for at han mener Huitfeldts avgang vil legge ytterligere press på Erna Solberg inn mot den åpne høringen i kontroll- og konstitusjonskomiteen 7. november.

Statsministeren har også gitt uttrykk for at så lenge Huitfeldt ble sittende som utenriksminister, blir det vanskelig for Ap og Støre selv å kritisere Erna Solberg.

Det er noe Støre klør etter å gjøre. Får han Solberg til å måtte gå av som Høyre-leder, tror nok Støre at han selv stiller sterkere i håp om å fortsette som statsminister også etter neste stortingsvalg.

 

 

Kjøp bøker fra Document!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.