Så seint som i går kveld sa Anniken Huitfeldt at hun ikke aner om hun skal fortsette som utenriksminister. Flere sentrale i partiet er nå orientert om den kommende avgangen, og at Huitfeldt opplever seg presset ut av Jonas Gahr Støre. Huitfeldt skal være rasende.

– Hun er rasende, ja.

Dette melder Dagbladet. De har vært i kontakt med interne kilder.

Fredag ettermiddag får Dagbladet gjentatt at Huitfeldt er ferdig i regjeringen. Statsministeren skal nå ha orientert flere sentrale personer i Arbeiderpartiet om dette. Det er fortsatt uklart om Anniken Huitfeldt er blant disse sentrale personene.

Aftenposten melder det samme.

Statsminister Jonas Gahr Støre har informert sentrale personer i partiledelsen om at utenriksminister Anniken Huitfeldt må gå av.

Espen Barth Eide vil trolig bli vår nye utenriksminister. Skiftet skjer antagelig mandag.

Rykter om Huitfeldts avgang har svirret i flere døgn. Det har ikke kommet sterke innsigelser mot at Huitfeldt vrakes. Det skal ha styrket Støre og ledelsen i troen på at det er et strategisk klokt trekk nå.

Det hevdes at årsaken er at det blir vanskelig å presse Erna Solberg til å gå av på grunn av inhabilitet som følge av Sindre Finnes’ aktiviteter, når Huitfeldts ektemann har spilt det samme spillet.

Men Støre har også et problem, siden han for åpen scene erklærte sin tillit til Huitfeldt etter at aksjehandlene til ektemannen ble kjent. I etterkant har det kommet lite ny informasjon om saken. Aftenposten antyder at dette er et politisk spill.

Det nye er at Ap’s fremste politiske motstander, Erna Solberg, også ble rammet. Det har skapt en ny politisk situasjon som kan få stor betydning for valget i 2025.

Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun er høyaktuell som statsråd. Hun er en av få Ap-ordførere som opplevde fremgang i lokalvalget, og hun er veldig populær i Stavanger, også blant politiske motstandere. Nordtun har ifølge Aftenbladet fått spørsmål om hun er villig til å stille som statsråd, og skal etter lange samtaler ha bestemt seg for å si ja hvis hun blir forespurt.

Klima- og miljødepartementet, Kunnskapsdepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet og Arbeids- og sosialdepartementet nevnes som aktuelle roller for Nordtun.

Kilder tett på beslutningen understreker overfor Aftenposten at endringene i regjeringen er en pågående prosess og at det kan skje endringer helt frem til det siste.

Som Dagbladet skrev i går, er det nå en stirrekonkurranse mellom Støre og Huitfeldt. Deler av kretsen rundt Huitfeldt frykter ikke en maktkamp, selv mot partilederen.

TV 2 melder at LO-ledelsen har fått en slik orientering, og ifølge kanalens kilder vil ikke LO-leder Peggy Hessen Følsvik & co. blande seg inn i prosessen.

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.