Tirsdag kommenterte Jonas Gahr Støre påstanden fra Anette Trettebergstuen i DN om at han snakket usant da han hevdet at hun ble advart om inhabilitet i utnevnelsesprosesser.

«Jeg har lest dette litt overfladisk, jeg har ikke hatt tid til å lese det, jeg vil ikke kommentere det, men det er feil», sa statsministeren til TV 2.

Støre har altså ikke hatt tid til å lese, men det er allikevel feil.

Så sa Støre i forbindelse med Trettebergstuens avgang som kultur- og likestillingsminister i slutten av juni følgende:

«Både i omfang og i det forholdet at Anette Trettebergstuen har vært helt klar over og uttrykt at hun er inhabil overfor personer som hun så utnevner, ikke bare én gang, men to ganger, og noen ganger på klart råd om at det ikke er innafor».

Dette hevder Trettebergstuen er uriktig.

«Gitt at det gjennom ulike saker i mediene har fremstått som om jeg har blitt advart om at denne forståelsen er feil, og at jeg har blitt advart mot å foreslå navn jeg er inhabil overfor, ønsker jeg også å presisere at det ikke er tilfellet. Verken jeg eller noen andre i politisk ledelse har blitt advart mot dette», skriver hun til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Dagens Næringsliv har forsøkt å finne ut av hvem av dem som lyver mest, uten å kunne konkludere den ene eller andre veien.

Etter at Støre ringte til Helga Pedersen og fikk henne til å trekke sitt partisekretær-kandidatur foran landsmøtet i vår, nektet han først blankt på at han hadde utsatt henne for noe press.

«Nei, det gjorde jeg overhodet ikke. Vi kjenner hverandre godt og snakker godt sammen, og så synes jeg at forklaringen hun har gitt om det som har ledet til hennes avgjørelse, står seg godt», sa Støre.

Støre sparket Huitfeldt i håp om at også Solberg må gå av

I ettertid vet vi at dette ikke engang fremstår som en omskrivning av sannheten, men som ren løgn.

Da Jonas Gahr Støre mandag denne uken skulle forklare hvorfor han sparket utenriksminister Anniken Huitfeldt, avviste han samtidig at det var noe ondt blod mellom de to:

«Jeg tror på Annikens versjon. Men siden august har to nye forhold kommet til. Erna Solbergs sak har bidratt til å svekke tilliten til oss politikere ytterligere. Den har også bidratt til at det ikke blir ro rundt Annikens sak, selv om Solbergs sak er langt mer omfattende. For det andre har vi hatt et valg der kjøp og salg av aksjer åpenbart har påvirket velgerne».

Samtidig avviste han at han ga Huitfeldt sparken for å kunne ramme Erna Solberg med større autoritet, skriver ABC Nyheter.

«Det vil jeg kategorisk avvise. Jeg kjenner Erna Solberg godt nok til å vite at hun ikke lar seg påvirke av endringer i Arbeiderpartiets regjeringslag», sa statsministeren.

Jonas Gahr Støre har en egen evne til å tilpasse historien slik at den passer ham selv. I den prosessen er han svært påståelig og samtidig veldig upresis. Om han så regelrett må lyve for at det skal passe hans egen virkelighetsoppfatning – ja, så gjør han det helt uten skrupler.

En slik statsminister må nødvendigvis miste mer og mer tillit for hver dag som går.

Man kan jo undres over hvordan tilliten til Støre spesielt, og stortingspolitikere generelt, noen gang kan bygges opp igjen.

 

Synes du verden går av hengslene? Vil du forstå hva som skjer og kanskje stritte imot? Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.