Ap-politiker Eivor Evenrud sier at det er fullt forståelig om folk nå ikke orker mer.

Selv om hun selv er politiker, mener Evenrud at det er nok nå, skriver Dagsavisen.

– Jeg skjønner godt at folk er lei etter alt som har skjedd i år. Og nå står vi midt i en av de kjempestore skandalene, det er et valg involvert. Det er fullt forståelig at folk ikke orker mer. Jeg er jo politiker selv, men selv jeg kjenner på det, at nå er det nok, sier Evenrud.

Det startet i juni med kunnskapsminister Tonje Brenna, som vurderte sin egen habilitet med tanke på styreverv. Deretter fulgte daværende kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen, som måtte gå av på grunn av en rekke venneutnevnelser til verv.

I juli ble Rødts leder Bjørnar Moxnes fersket i å stjele solbriller på Gardermoen, og noen uker senere ble det kjent at Sp-leder Ola Borten Moe hadde kjøpt aksjer i Kongsberg Gruppen. Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) innrømmet i slutten av august at hun hadde vært inhabil i flere saker, fordi ektemannen kjøpte aksjer.

Og så, fire dager etter at Høyre hadde gjort tidenes brakvalg, smalt bomben fra Erna Solberg: Ektemannen Sindre Finnes hadde kjøpt aksjer for store summer gjennom hele perioden hun satt som statsminister.

Doc-TV: Er det Erna eller vi som er ført bak lyset?

– Når de som er på toppen, begynner å oppføre seg ugreit, er det skummelt for ethvert samfunn det skjer i, sier Evenrud.

– Du kan bygge tillit i ti år og rive ned alt på én dag. Og gjør du dét, tar det kjempelang tid å bygge opp igjen. For noen er det helt umulig, sier hun, og presiserer at det er et tverrpolitisk ansvar å sikre at folk har tillit til de folkevalgte.

At skandalene som er blitt avslørt hittil i år, skyldes handlingene til folk som sitter på toppen i politikken, gjør ikke saken bedre.

– Det har vært partiledere, det har vært statsråder, folk på toppen. Når det rakner der, er det veldig alvorlig, sier Evenrud.

– Bare tenk deg: Det begynner med Tonje Brenna, som begynner med å stille spørsmål ved egen habilitet. Og så utløser det et skred som ender med at Erna Solberg, leder for Høyre i 20 år, står og holder tilbake så viktig informasjon foran et valg. Det går nesten ikke an å forestille seg. Det er helt vilt, sier Eivor Evenrud.

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.