Folkevalgte på plass i Stortingssalen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Erna Solberg har valgt å bli sittende som Høyres partileder, men Venstres Grunde Almeland mener flere nå må gjøre en jobb for å bygge opp tillit igjen.

Tilliten til norske politikere har fått seg en knekk i senere tid. Den ene skandalepregede saken har etterfulgt den andre, og flere partier har vært «representert».

Denne mandagen gjorde Høyre-leder Erna Solberg det klart at hun blir sittende som partileder, og vil  statsministerkandidat i 2025.

Tidligere i år har Arbeiderpartiet hatt saker som har involvert statsråder som Anette Trettebergstuen (avgått), Tonje Brenna (ble sittende) og sist Anniken Huitfeldt (avgått).

Senterpartiet hadde sitt med statsråd Ola Borten Moe (avgått).

Mange mener dette, naturlig nok, kan gå utover allmenhetens tillit til politikerne og partiene.

Venstres stortingsrepresentant Grunde Almeland kommenterer situasjonen overfor NTB, og kommer spesielt inn på tillitsspørsmålet:

– Jeg håper Solberg og de andre involverte statsrådene tar inn over seg alvoret i de regelbruddene de har innrømmet å ha gjort. Det vil tiden fremover vise om de gjør. Det er mange som må gjøre en jobb for å bygge opp tillit, sier Venstres Grunde Almeland.

Han er saksordfører i kontroll- og konstitusjonskomiteen, og han mener at Solbergs beslutning ikke vil påvirke jobben han skal gjøre i komiteen.

– Venstre vil ta stilling til hvem vi går til valg sammen med, og hvem som er vår statsministerkandidat etter en prosess internt nærmere 2025. Det er slik vi alltid gjør det, sier Almeland.

Det er ikke så mange år siden at også Venstre hadde en ubehagelig sak å stri med, da daværende partileder Trine Skei Grande sto i sentrum for en lite heldig sak som angivelig skulle ha utspilt seg i en åker, og der mye alkohol skulle vært en del av bildet.

SV hadde «sin sak» tilbake i 2012, da statsråd Audun Lysbakken måtte gå av grunnet en habilitetssak.

Også FrP har hatt ulike grader av trøbbel i offentligheten, både med Terje Søviknes og Bård Hoksrud.

Det generelle bildet av tilstanden blant norske politikere blir ikke bedre av at den såkalte solbrillesaken, med tidligere Rødt-leder Bjørnar Moxnes i hovedrollen, i dag fikk sin oppfølger da det ble kjent at Moxnes har utført flere butikktyverier i senere tid.

Spørsmålet er hvem av de nåværende, ledende politikere og partier som skal gå i bresjen for en gjenoppbygging av folkets tillit, og hvordan dette skal skje.

Les også: 

Erna: – Hvis jeg blir statsminister i morgen, kommer ikke Sindre til å ha noen aksjer

Ny bok fra Document: Bestill i dag!

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.