Etter at Erna Solberg kunngjorde at hun blir sittende som Høyre-leder, og er partiets statsministerkandidat i 2025, har ikke reaksjonene latt vente på seg.

– Vi vet at forståelsen og tilgivelsen som Erna Solberg ber om fra det norske folk ikke er den samme som hun mener folk med utfordringer med Nav og UDI bør få. Hun hadde måttet gå på dagen om hun var statsminister. Mange har gått for vanvittig mye mindre saker enn dette, sier stortingspolitiker Lan Marie Nguyen Berg (MDG), til Nettavisen.

Berg deltok selv under utspørringen av Erna Solberg i regi av Stortingets kontrollkomite.

– Hun har som statsminister i åtte år ikke hatt kontroll over hvor mange saker hun har vært inhabil i. Dette er alvorlig og det mest sjokkerende som har skjedd i norsk politikk. Jeg tror ikke folk forstår det når dette ikke får konsekvenser, sier Berg.

Men Erna Solberg bryr seg ikke om kritikk og annonserte at hun blir sittende som Høyres partileder og statsministerkandidat i 2025.

– Jeg vet at mange får mindre tiltro til politikken og oss politikerne av saker som denne. Det gjør dypt inntrykk på meg. Jeg tror at vi som er politikere, som alle andre, lærer av feilene vi gjør. Og jeg tror ikke at denne saken gjør meg til en dårligere politisk leder, sa Solberg.

Hun la til at hun nå er mer motivert enn på lenge til å gå løs på oppgavene som venter frem mot neste stortingsvalg.

Rødts stortingspolitiker Seher Aydar, som også var blant utspørrerne i den åpne habilitets-høringen, reagerer også på dette.

– Erna Solberg har ikke hatt styr på sin egen habilitet i åtte år, eller tatt fullstendig ansvar for det, men likevel vil hun tilbake til statsministerboligen om to år. Det er overraskende, sier hun.

Solberg vil heller ikke skille seg fra sin mann, Sindre Finnes, og det er noe som sågar får Høyre-ordfører i Sandefjord, Bjørn Ole Gleditsch til å reagere.

– Hvis du skal stille opp som statsministerkandidat, og da ha en mann du ikke kan stole på, som hun selv har sagt offentlig, så tenker jeg at det er de valgene hun først og fremst må gjøre selv. Hvis hun ikke gjør det, kan det få konsekvenser. Men det vil jeg ikke ta stilling til før høring og sånt er ferdig, sa Gleditsch samme dag som høringen pågikk.

Kontrollkomiteen har ennå ikke konkludert etter høringen, som er ventet å komme en gang før jul.

Solberg selv opplever at hun er sterkt ønsket i Høyre.

– Jeg opplevde et sterkt ønske om at jeg skal fortsette som partileder. Det har bidratt sterkt til min personlige motivasjon og min konklusjon sånn som saken står nå. Hvis Høyre vil, er jeg fullt motivert, kanskje mer motivert enn på lenge, avslutter Erna Solberg.

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.