Tidligere statsminister Erna Solberg (H) under kontroll- og konstitusjonskomiteens høring. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Høyre-leder Erna Solberg (H) innrømmer at hun burde ha gjort mer for å avdekke ektemannens skjulte aksjehandel da hun var statsminister.

Denne tirsdagen er det en omfattende høring i Stortinget knyttet til de aksje- og habilitetssaker som har preget det politiske året så langt.

Seks politikere skal grilles i løpet av denne maratonhøringen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Tidligere statsminister Erna Solberg (H) er først ut til å forklare seg.

Tre avgåtte statsråder, én sittende, samt sjefen deres – statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) – må også stille til maratonhøringen.

Erna Solberg innledet med å være kritisk til egen atferd:

– Takk for anledningen til å innlede om habilitetsbrudd. Som komiteen er vel kjent med, var jeg inhabil i en rekke saker da jeg var statsminister, sa Solberg i starten av sitt innlegg.

– Når man ser det i etterpåklokskap, burde jeg ha spurt og gravd bedre. Det viste seg at han gjorde noe annet enn det jeg faktisk trodde. Men jeg må innrømme at jeg lever i et ekteskap hvor jeg har trodd på min mann, sier Solberg i sin forklaring til kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

NTB-Marius Helge Larsen og Daniel Lundby Olsen melder om saken.

Omfattende handel

I løpet av de åtte årene hun var statsminister, kjøpte og solgte ektemannen Sindre Finnes aksjer og verdipapirer rundt 3600 ganger for cirka 125 millioner kroner.

Finnes har nektet for å ha handlet aksjene basert på informasjon fra kona.

Erna Solberg mener hun selv var lite aktsom i saken:

– Jeg burde ha spurt og gravd mer om dette, sier Solberg til komiteen.

Hun sier at hun ikke hadde noen grunn til å mistro opplysningene Finnes ga henne, men at hun har et ansvar for å avklare egen habilitet.

– Det inkluderer å ha kjennskap til forhold hos min ektemann som kan ha betydning for min habilitet, fortsatte hun.

Sjekket aksjebeholdningen

Solberg ble spurt om i hvilken grad hun sjekket ektemannens aksjebeholdninger i tiden som statsminister, og hun svarte at hun har gjort det ved flere anledninger.

– Det har jeg gjort med noen års mellomrom. Blant annet i 2015, og da det kom oppslag om aksjene i Q-Free i 2017, sa Solberg.

Hun påpekte at det hadde skapt reaksjoner i sosiale medier da Dagbladet skrev om ektemannens aksjer i bompengeselskapet i 2017.

Hadde ansvaret

Flere ganger i utspørringen understreket Solberg at mannen ikke har hatt noe forbud mot å eie aksjer, men at han skulle holde henne orientert om aktiviteten.

Arbeiderpartiets Frode Jacobsen ba Solberg utdype hvem som hadde ansvaret for Solbergs habilitet da hun var statsminister.

– Det hadde jeg, sa Solberg.

Hun bekreftet også at det verken var embetsverket eller ektemannen som hadde det øverste ansvaret for at dette.

Les også: 

Flertall tror Erna Solberg er ferdig som statsministerkandidat

Ny bok fra Document: Bestill i dag!

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.