Eivor Evenrud. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Tidligere Rødt-topp i Oslo, Eivor Evenrud (40), er satt opp på tiendeplass på utkastet på Oslo Aps liste før kommunevalget til neste år. Det antas å være «sikker plass».

Evenrud forlot Rødt tidligere i høst og fortalte i et intervju i Aftenposten i helgen at hun etter hvert forsto at hun befant seg i feil parti.

NTB melder om saken.

Document har skrevet om hvordan Evenrud opplevde at Rødt i Oslo beveger seg i retning av å bli et mer leninistisk og kompromissløst parti langt ute på ytterfløyen, mens hun selv ønsker å jobbe for en pragmatisk og løsningsorientert politikk:

Rødt har slitt med indre motsetninger knyttet til ideologiske veivalg. Stemningen på kammerset i partiet har åpenbart vært alt annet enn god i senere tid, gode meningsmålinger til tross.

En del krefter i partiet tviholder på «arven etter Lenin», og er fortsatt et erklært kommunistisk parti med alt hva det innebærer av uforsonlig klassekamp osv.

Den avtroppende gruppeleder Eivor Evenrud har ikke tilhørt denne fløyen, men har stått for en mer samarbeidsorientert og løsningssøkende linje, skrev Document.

Det ble en tid spekulert på om  hun ville gå til SV, som ideologisk ligger noe nærmere hennes opprinnelige parti Rødt.

Men Evenrud valgte altså Ap, noe som av mange vil ses som et tegn på at nettopp Ap i Oslo også er et temmelig venstreradikalt parti, med den tidligere SV-er Raymond Johansen i spissen som byrådsleder.

Oslos Aps radikaliserte linje har blant annet resultert i den ytterliggående klimapolitikken partiet har hatt ansvar for i hovedstaden, en politikk mange tradisjonelle Ap-velgere har vanskelig for å identifisere seg med.,

Hvis listen blir vedtatt, er Evenrud trolig sikret en plass i bystyret til neste år, fordi hun er blant de ti som får stemmetillegg, skriver Aftenposten.

Paradoksalt nok kan enkelte håpe at en tilsynelatende forstandig politiker som Eivor Evenrud kan bidra til å «holde igjen litt» i et Oslo Ap som synes å være på vei mot å bli en blanding av SV og MDG.

Arbeiderpartiet har i dag 13 representanter i Oslo bystyre. Meningsmålingene har antydet at det kan bli færre enn dette etter lokalvalget neste år.

Raymond Johansen (61) topper som ventet listen. Rina Mariann Hansen (45) får andreplassen og er foreslått som Oslo Aps nye ordførerkandidat. Varaordfører Abdullah Alsabeehg (36) er plassert på tredjeplass.

På sisteplass, som gjerne regnes som æresplassen, står oppsiktsvekkende nok tidligere statsminister og Ap-leder Gro Harlem Brundtland (83). Mange hadde trodd hun hadde gjort sitt i politikken.

– Vårt førsteutkast tar hensyn til partiets vedtekter og retningslinjer, og representerer etter vårt syn bredde, mangfold og representasjon, sier leder Trine Lise Sundnes i nominasjonskomiteen.

Til valget neste år stiller alle de tre byrådspartiene i Oslo med en egen kandidat til ordførervervet. I SV er kultur- og idrettsbyråd Omar Samy Gamal foreslått. MDG har nominert Rauand Ismail.

Nominasjonskomiteens forslag skal ut på høring i Aps lokallag i Oslo før en endelig liste vedtas 21. januar.

Les mer om den ytterliggående utgaven av Ap som nå styrer i Oslo:

Raymond vil ha fullt forbud mot fossilbiler i Oslo: – Aps endelige knefall for MDG

 

Bestill den nye boken fra Document forlag:

Kjøp julegavene fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.