Siavash Mobasheri på Rødts valgvake høsten 2021. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Nominasjonskomiteen i Rødt Oslo har lagt frem sin innstilling før lokalvalget. Etter at den mer moderate Eivor Evenrud er ute, er den temmelig ytterliggående Siavash Mobasheri (31) satt på topp.

Det har vært bråk i Rødt Oslo etter at gruppeleder Eivor Evenrud forlot partiet og viste til en personkonflikt med Mobasheri, skriver NTB.

Evenrud har nå, ifølge NTB, meldt seg inn i Ap.

Konflikten hadde også klare, politiske undertoner, det handlet om nokså forskjellige ståsteder. Document har omtalt dette tidligere i høst:

….hun (Evenrud) opplevde at sentrale krefter i Rødt i Oslo står for en annen og mer tradisjonell kommunistisk poltikk enn det hun føler seg hjemme i:

Rødt har slitt med indre motsetninger knyttet til ideologiske veivalg. Stemningen på kammerset i partiet har åpenbart vært alt annet enn god i senere tid, gode meningsmålinger til tross.

En del krefter i partiet tviholder på «arven etter Lenin», og er fortsatt et erklært kommunistisk parti med alt hva det innebærer av uforsonlig klassekamp osv.

Den avtroppende gruppeleder Eivor Evenrud har ikke tilhørt denne fløyen, men har stått for en mer samarbeidsorientert og løsningssøkende linje, skrev Document.

På de neste listeplassene bak Mobasheri har Rødt i Oslo satt opp Sofia Rana (40) og Mari Rise Knutsen (47).

– Det er historisk at et større parti i Oslo stiller med to toppkandidater som har minoritetsbakgrunn. Oslo er en by med et stort mangfold, og vi i Rødt er glade for å kunne presentere en liste som representerer nettopp dette, sier Rosmin Mathew, leder i nominasjonskomiteen.

– Jeg takker for tilliten jeg har fått ved å bli innstilt som førstekandidat for Rødt Oslos bystyreliste, og er topp motivert for å gjøre en jobb sammen med resten av dette sterke laget, sier Mobasheri.

Partiet har benyttet anledningen til å vise frem sine verdier:

Til sammen er det sju kvinner og tre menn blant de ti øverst på listen. Fire av de ti har minoritetsbakgrunn, og to av dem på de fire øverste plassene er rådgivere i Antirasistisk senter. Den eldste blant de ti personene på topp er 49 år gamle Jorunn Folkvord.

Ylva Holm Torsteinson, kvinnen som først var innstilt på tredjeplass – og som utfordret Mobasheri om førsteplassen – er utelatt fra listen på 65 navn, melder Avisa Oslo. Hun sier at hun ikke har trukket sitt kandidatur.

– Nominasjonskomiteen har gjort en helhetsvurdering etter mange innspill fra lagene og medlemmene våre, og har landet på å innstille på Mari Rise Knutsen på 3. plass, sier nominasjonskomiteens leder til avisa.

Ved innstillingen av den nokså ortodokse leninist Siavash Mobasheri, fremfor mer moderate og samarbeidsorienterte krefter, har Rødt i Oslo valgt å redefinere seg som et ytterliggående kommunistparti, med alt hva det innebærer av historisk ballast og arvegods.

Spørsmålet mange vil stille seg, er om dette gjør partiet mer eller mindre spiselig for andre velgergrupper enn dem som tradisjonelt har sognet til det ekstreme ytre venstre.

Les også: 

Full krasj på ytre venstre: Rødts gruppeleder i Oslo trekker seg

 

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bestill også:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.