Avtroppende gruppeleder i Rødt i Oslo, Eivor Evenrud. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Eivor Evenrud trekker seg som gruppeleder for Rødt Oslo med umiddelbar virkning. Årsaken skal være sterke motsetninger i partiet.

Det opplyser hun på sin egen Facebook-side.

Hun har tidligere i år varslet at hun ikke tar gjenvalg. Nå trekker hun seg som gruppeleder med umiddelbar virkning.

Det skjer samme dag som Evenrud gikk hardt ut mot Rødts nominasjonskomité, som innstilte Siavash Mobasheri som hennes arvtaker, skriver Aftenposten.

Evenrud sa tidligere torsdag at hun og Mobasheri er uenige om hvilken linje Rødt skal legge seg på, skriver Avisa Oslo.

– Dessuten er det ingen hemmelighet at jeg og fylkesleder har hatt et anstrengt samarbeid. Vi representerer to forskjellige retninger. Jeg mener at vi har fornyet partiet og fått gjennomslag ved å ha en konstruktiv og pragmatisk tilnærming, sa hun til avisa.

Rødt har slitt med indre motsetninger knyttet til ideologiske veivalg. Stemningen på kammerset i partiet har åpenbart vært alt annet enn god i senere tid, gode meningsmålinger til tross.

En del krefter i partiet tviholder på «arven etter Lenin», og er fortsatt et erklært kommunistisk parti med alt hva det innebærer av uforsonlig klassekamp osv.

Den avtroppende gruppeleder Eivor Evenrud har ikke tilhørt denne fløyen, men har stått for en mer samarbeidsorientert og løsningssøkende linje.

Hennes arvtaker som gruppeleder, og hennes motstander i partiet, Siavash Mobasheri, er av en mer tradisjonell kommunistisk støpning.

Han er mer preget av kompromissløs fokusering på temaer som klasseforskjeller, rasisme og en generell «stå på krava»- holdning man gjerne forbinder med partier på aller ytterste venstre fløy. Der er det lite rom for samarbeid.

Det er uklart hvordan dette vil påvirke Rødts rolle som støtteparti for det rødgrønne byrådet i Oslo.

(NTB).

To viktige bøker av Kent Andersen, bestill dem her:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp Kents bok her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.