Solide lønnspålegg til Arbeiderpartiets byrådsleder Raymond Johansen og varaordfører Khamshajiny Gunaratnam. Foto Bernt Sønvisen 

Samtlige partier i Oslo bystyre sørger for solide lønnshopp til sine egne. Det drypper også på alle de rødgrønne byrådene fra Ap, SV og MDG.

Bare siden i fjor har SV-ordfører Marianne Borgen og Aps byrådsleder Raymond Johansen fått 40.000 i lønnsøkning, og 100.000 mer siden de tiltrådte for knapt tre år siden, skriver VårtOslo.

90 prosent av statsministeren

Bystyret har vedtatt at byens heltidspolitikere skal tjene omlag 90 prosent av rikspolitikerne. Med andre ord skal byrådsleder Raymond Johansen (Ap) ha 90 prosent av lønna til Høyres statsminister Erna Solberg, og en heltids bystyrepolitiker i Oslo skal ha 90 prosent av lønna til en stortingspolitiker.

SV-ordfører Marianne Borgens nye lønn: 1.365.016 kroner.

Dermed får byrådsleder Raymond Johansen 90 prosent av lønna til statsminister Erna Solberg, og en heltids bystyrepolitiker i Oslo får 90 prosent av en stortingspolitikers lønn.

Og i mai vedtok Stortinget å øke lønna for de folkevalgte i nasjonalforsamlingen og for regjeringens medlemmer.

Ny årslønn: 1.365.016 kroner

Følgelig vedtok flertallet i bystyrets forretningsutvalg mandag denne uken et solid lønnshopp for byrådsleder Johansen og ordfører Borgen. Deres nye årslønn er på 1.365.016 kroner – med tilbakevirkende kraft fra 1. mai i år.

Med den siste lønnsøkningen på omlag 40.000 kroner har Aps byrådsleder og SVs ordfører fått omlag 100.000 i lønnsøkning siden de tiltrådte for knapt tre år siden.

Byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Nguyen Bergs nye årslønn: 1.228.514 kroner.

De rødgrønne byråds-medlemmene kan heller ikke klage. Regelen om at de skal tjene 90 prosent av en statsrådslønn gir dem et solid løft. Byrådene fra SV, Miljøpartiet og Arbeiderpartiet tjener nå 1.228.514 kroner.

Rødt stemmer for, men er imot

Vedtaket i forretningsutvalget mandag var enstemmig, men Rødts gruppeleder Eivor Evenrud forsikrer at partiet er imot lønnsøkningen. I Oslobudsjettet som kommer oppunder jul vil partiet foreslå en reduksjon av oslopolitikernes lønn.

— Rødt foreslår i stedet at heltidspolitikerne skal ha gjennomsnittslønna til en lærer i tillegg til 20 prosent. Men de andre partiene stemmer oss ned hver eneste gang vi foreslår å redusere politikerlønningene, sier Rødts gruppeleder i bystyret Eivor Evenrud til VårtOslo.

Også SV og KrF hevder at de er skeptiske til lønnsnivået, ifølge avisen.

Oslo bystyres 12 heltidspolitikere får også et solid lønnshopp og ender med en årslønn på 870.381 kroner. På toppen av dette får varaordfører Khamshajiny Gunaratnam en ekstra godgjørelse på 68.251 kroner. Arbeiderpartiets varaordfører får dermed nesten 940.000 kroner.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂