Støre-regjeringen før oktober-utskiftningene. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB / POOL

Fra mandag vil Støres regjering se helt annerledes ut. Flere medier melder at Anniken Huitfeldt og Bjørnar Skjæran er  ute, mens Espen Barth Eide blir ny utenriksminister.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) planlegger å bytte ut flere av sine statsråder, har flere medier rapportert den siste uken.

Nå skal endringene være mer epler mindre klare, og NTB presenterer søndag det som ventelig er det nye mannskapet som skal styre landet.

NTB-Marie De Rosa skriver om saken.

Den nye regjeringskabalen skal trolig offentliggjøres mandag, og dette er endringene som er meldt så langt:

* Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) blir fjernet.

En av årsakene skal være bråket rundt habilitetssakene, og at tilliten til Arbeiderpartiet svekkes som følge av dette, skriver Dagens Næringsliv , som først meldte om utskiftingen.

Fredag informerte Støre sentrale personer i Ap om at Huitfeldt skal ut, ifølge Aftenposten og TV 2. Også LO-ledelsen er blitt orientert, skriver TV 2.

Huitfeldt blir ifølge flere medier erstattet av en annen Ap-veteran: klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) . Han har erfaring både som forsvarsminister og utenriksminister fra Stoltenberg-regjeringen.

Dagbladet skrev i helgen at Barth Eide forkortet sin planlagte tur til Luxembourg mandag.

Han er en nokså omstridt, og ikke utpreget populær politiker, og klarte bare med et nødskrik å berge en nominasjonsplass i eget parti før stortingsvalget.

* Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) blir fjernet.

Den tidligere Ap-nestlederen bytter trolig plass med stortingsrepresentant Cecilie Myrseth (Ap) fra Lavangen i Troms, rapporterte en rekke medier søndag.

For Skjæran har alle piler pekt nedover i lengre tid. Om han nå mister sin ministerpost, er han skjøvet helt ut i kulden i partiet.

Myrseth er tidligere fiskeripolitisk talsperson for Ap. Hun har vært leder av Troms Arbeiderparti og gruppeleder for Arbeiderpartiet på fylkestinget i Troms.

* Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) bytter plass.

Flere medier melder at Ap-nestleder og nåværende kunnskapsminister Tonje Brenna tar over det viktige Arbeids- og sosialdepartementet, som i dag styres av partikollega Marte Mjøs Persen (Ap).

Habilitetssaken knyttet til Tonje Brenna har foreløpig ikke fått noen følger for hennes karriere i partiet.

* Kari Nessa Nordtun (Ap) blir statsråd

Den avtroppende Stavanger-ordføreren blir ifølge flere medier hentet inn i Støres regjering. Hun skal være aktuell både som næringsminister og klima- og miljøminister, avhengig av hva nåværende næringsminister Jan Christian Vestre bestemmer seg for, skriver NRK og Dagbladet.

Ifølge flere medier blir hun ny kunnskapsminister.

Nessa Nordtun har tidligere ledet Arbeiderpartiets energiutvalg. Stavanger Aftenblad og NRK meldte fredag at hun var på bakgrunnssjekk hos Statsministerens kontor.

* Karianne Tung (Ap) får ny statsrådspost

Regjeringen kan også komme til å bli utvidet med en ekstra statsrådspost. Tidligere stortingsrepresentant Karianne Tung (Ap) vil få jobben som ny digitaliseringsminister i Kommunal- og distriktsdepartementet, skriver flere medier.

Tung er nå daglig leder i interesseorganisasjonen Trondheim Tech Port.

Statssekretær kan bli statsråd

Støre kan komme til å hente inn en av sine statssekretær til å bekle en ministerpost. Ifølge VG , Dagens Næringsliv , TV 2 og Altinget er Andreas Bjelland Eriksen (31) aktuell som ny klima- og miljøminister etter Barth Eide.

Eriksen har siden oktober 2021 vært statssekretær både for Støre på Statsministerens kontor og for olje- og energiminister Terje Aasland (Ap). Nå jobber han 50 prosent for hver av dem.

Ikke aktuell likevel

Flere medier meldte i helgen at avtroppende Lillehammer-ordfører Ingunn Trosholmen (Ap) var på vei inn i regjeringen. I ettertid har både NRK og Dagbladet skrevet at dette likevel ikke stemmer.

Ifølge Dagbladet var Trosholmen opprinnelig tiltenkt en statsrådspost, men har siden blitt vraket.

Regjeringsrokeringene skjer i ekstraordinært statsråd mandag, erfarte TV 2 søndag.

Spørsmålet en del kommentatorer vil stille, er om dette er de grepene og de personene som skal til for å snu den nedadgående trenden Arbeiderpartiet står midt oppi. Har Støre satt sammen et vinnerlag nå?

Spesielt vil en del være kritiske til forfremmelsen av Barth Eide til utenriksminister. Mange ser på Barth Eide som det motsatte av en velgermagnet for Arbeiderpartiet.

Les også: 

Barth Eide synes nordmenns motstand mot vindkraft har gått for langt

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.