Flere av de mest kjente Ap-trynene må trolig kjempe mot hverandre om noen få plasser på Stortinget.

Arbeiderpartiet ligger lavt på målingene, noe som gjør at flere store navn risikerer å falle ut av rikspolitikken.

Neste høst skal fylkespartiene nominere sine kandidater til stortingsvalget i 2025, og særlig i Oslo og Rogaland kan det bli hett, skriver Nettavisen.

Med dagens målinger ligger Arbeiderpartiet an til å komme inn med kun tre representanter i Oslo, og to eller tre i Rogaland.

Det betyr at noen av dagens feterte stjerner må ut.

I Oslo kan det bli en kamp mellom nestleder og næringsminister Jan Christian Vestre, utenriksminister Espen Barth Eide, og fylkesleder og stortingsrepresentant Frode Jacobsen.

For å få plass til både Støre og Eide, kan det være aktuelt å flytte Vestres kandidatur til Rogaland, der han ble født.

Huitfeldt og Tajik kan miste stortingsplassen

Men i Rogaland finnes også Hadia Tajik.

Støre har hentet to yngre rogalandspolitikere inn i regjering: Kari Nessa Nordtun (37) og Andreas Bjelland Eriksen (31). Det vil være overraskende om disse ikke stiller til Stortinget, etter å ha fått så store verv i regjeringen.

Skulle Vestre ta turen til Rogaland for å få plass på Stortinget, kan det spøke for Tajik.

Som nestleder i partiet, vil Vestre bli øverste mann på lista dersom han stiller i fylket. Den nye klima- og miljøministeren, Bjelland Eriksen, blir trolig nest øverste mann om han også stiller.

Kampen om å bli øverste kvinne kan fort stå mellom kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun og Hadia Tajik.

Etter det Nettavisen forstår, vil Nordtun være favoritt i en slik kamp, fordi den tidligere Stavanger-ordføreren har et større baklag i fylket enn Tajik. Dermed vil Tajik i utgangspunktet kjempe for en 3. eller 4. plass.

Tajik selv, som før pendlerboligsaken var sett på som det store nye stjerneskuddet i Ap, ønsker ikke å kommentere nominasjonskampen i Rogaland og Oslo.

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.