Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) kom mandag ut på Slottsplassen med nytt mannskap. Fire statsråder forlater regjeringen, deriblant Anniken Huitfeldt (Ap). Inn kommer flere nye fjes.

Huitfeldt erstattes som forventet som utenriksminister av Espen Barth Eide. Nettopp avgangen til Huitfeldt var temaet på NRK Politisk Kvarter i dag morges.

Politisk redaktør i Avisa Oslo, Eirik Mosveen, beskrev hennes avgang som dramatisk.

– Det er ett av de største dramaene jeg har sett i Arbeiderpartiets historie. Jeg pleier litt spøkefullt  at man beholder den formelle lederen og avsetter den reelle lederen.

Huitfeldt har vært AUF-leder, statsråd tre ganger før hun ble utenriksminister, og hun tok over Giske-nettverket da Trond Giske ble vraket.

Det har vært spekulert om det å avsette Huitfeldt er et politisk spill som gir Støre muligheten til å kritisere Erna Solberg for hennes habilitetssak. Man ofrer en løper (Huitfeldt) for å ramme en dronning (Solberg). Men dette kan ikke Støre si offentlig, da det neppe vil bli godt mottatt av velgerne.

– Jeg kjenner Erna Solberg godt nok til å vite at hun ikke lar seg påvirke av endringer i Arbeiderpartiets regjeringslag.

Støre innrømmer at habilitetssaken er «en del av, men ikke hele bakgrunnen for hennes avgang».

– I en svært krevende sikkerhetspolitisk tid, trenger landet en utenriksminister som kan bruke all sin tid på jobben.

DNs politiske redaktør Fridtjof Jacobsen mener Huitfeldt ikke markerte seg nok som utenriksminister, noe som førte til at Støre måtte gjøre en del av den utenrikspolitiske jobben. Det er mulig at han velger Barth Eide fordi de to står nærmere hverandre, særlig når det gjelder forholdet til EU, som begge to er sterke tilhengere av. Barth Eide er dessuten nært tilknyttet World Economic Forum, hvor han tidligere har sittet som direktør.

Huitfeldt er ferdig, og hun er rasende, ifølge medier

Andreas Bjelland Eriksen (Ap) blir ny klima- og miljøminister etter Barth Eide. Eriksen har vært synlig som statssekretær, og den 31 år gamle Stavanger-gutten har ofte blitt sendt i ulike studier for å forsvare regjeringens politikk i energispørsmålene.

Tonje Brenna (Ap) erstatter tar over Arbeids- og sosialdepartementet, som er et viktig departement for Arbeiderpartiet. Marte Mjøs Persen (Ap) forlater regjeringen uten å ha imponert så mange, særlig ikke da hun var olje- og energiminister i den perioden hvor strømkrisen vokste seg stor rett etter at Støre tok over som statsminister. Det skal dog sies at hun ble sendt nokså alene ut i krigen av Vedum og Støre i den perioden.

Også fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran er ferdig som statsråd. Den tidligere Ap-nestlederen blir erstattet av stortingsrepresentant Cecilie Myrseth (Ap) fra Troms. Myrseth er tidligere fiskeripolitisk talsperson for Ap.

Brenna erstattes av Kari Nessa Nordtun (Ap), som har sittet fire år som ordfører i Stavanger. Hun beskrives som en kommende stjerne i Ap, og var en av få ordførere som gikk frem i høstens lokalvalg.

Sigbjørn Gjelsvik (Sp) går av som kommunal- og distriktsminister, og blir erstattet av Erling Sande fra samme parti.

I tillegg oppretter Støre et nytt departement: Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet, som skal ledes av Karianne Tung (Ap) fra Trøndelag. Hun har sittet som daglig leder for interesseorganisasjonen for teknologibedrifter i Trondheim, Trondheim Tech Port, i tre år.

Tung er ikke teknologisk utdannet, hun har en bachelorgrad i statsvitenskap.

Mandag ble det også klart at Olje- og energidepartementet fra 1. januar 2024 skal hete Energidepartementet.

Departementet vil ha de samme ansvarsområdene som i dag, presiserer statsminister Jonas Gahr Støre.

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.