Stavanger Aftenblad oppfordrer på lederplass statsminister Jonas Gahr Støre om å erstatte olje- og energiminister Marte Mjøs Persen. Etter over 100 dager ved makten er det på tide med nytt blod.

Selv om Støre selv er meget fornøyd med sine første 100 dager som statsminister, så er ikke Stavanger Aftenblad like fornøyde.

Jonas Gahr Støre er fornøyd med sine første 100 dager

De peker på at olje- og energiministeren ikke en eneste gang har stilt opp i Stortingets muntlige spørretime. De tøffe spørsmålene om skyhøye strømpriser har blitt håndtert av klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

Når statsministeren har valgt å skjerme den ministeren som er ansvarlig for det mest diskuterte politikkområdet siden regjeringen tok over, sier det sitt.

For regjeringens del er det helt klart at den ikke hadde sett strømkrisen komme i det hele tatt, selv om konturene av den var ganske tydelige også før valget.

Det manglet ikke på advarsler. Journalister og skribenter som Kjell-Erik Eilertsen og vår egen Kent Andersen hadde advart om hva som ville komme i årevis. I mai, i forbindelse med at kablene til Tyskland ble innviet, skrev Document svart på hvitt at høsten ville gi oss skyhøye strømpriser.

At politikerne ikke forsto dette er vanskelig å akseptere. Som kjent sa Tord Lien (Frp) allerede i 2013 at strømprisene måtte opp. Dette var nødvendig for at vindkraft skulle bli lønnsomt.

Utnevnelsen av en uerfaren rikspolitiker med klart manglende kunnskap og innsikt i fagfeltene hun skulle være øverste sjef for, kan ha flere grunner. Men det er nærliggende å tro at Ap’s og statsminister Jonas Gahr Støres tanke var at klima- og miljøminister Barth Eide skulle få en større rolle i regjeringen. Og at hans departement på denne måten skulle løftes, i tråd med signalene før valget om at Ap tok klimasaken på aller største alvor.

Det har vist seg å ikke være et klokt valg.

Persen har stilt opp i mange debatter om strømprisene, men hun har vært utydelig og tilnærmet hjelpesløs i rollen.  Regjeringen har vært rause med støttepakker, men det har ikke kommet et eneste signal om at de er interessert i å løse de grunnleggende problemene. Og etter mars er det foreløpig slutt på strømstøtten.

Ap stuper på meningsmålingene, det samme gjelder regjeringspartner Sp. En hovedårsak til den tapte oppslutningen er høsten og vinterens store politiske sak, nemlig strømprisene. At man krydrer dette med millionregn over Taliban gjør ikke saken bedre.

Med energikrise og økonomisk krise for mange husholdninger, så trenger man en statsråd som forstår fagområdet sitt. Persen er ikke en slik statsråd, mener Aftenbladet.

Og dette er tross alt et fagområde som forvalter inntekter fra petroleumssektoren til staten på mer enn 200 milliarder kroner.

Det ville helt klart være et stort nederlag for Støre å omrokere statsrådpostene i regjeringen eller endre på organiseringen av ansvarsområder for de ulike statsrådene alt nå. Men strømpriskrisen viser hvor viktig olje- og energiministeren ennå er, som fagstatsråd og politiker. Og at vektingen mellom de to departementene, slik det ser ut til å være tenkt, ikke er holdbar, verken for regjeringen eller oss andre.

Det klokeste Støre kan gjøre nå er derfor å revurdere både Mjøs Persens og Barth Eides stillinger. Folk fortjener bedre.

Ikke for sent å snu 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.