Statsminister Støre presenterer Marte Mjøs Persen som ny arbeidsminister og Terje Lien Aasland som ny olje- og energiminister. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Statsminister Støre måtte finne en erstatter i regjeringen etter Hadia Tajik. Han beklager at det ble en hvit, norskættet mann, men sier oppsiktsvekkende nok at kompetanse nå var viktigst.

Støre ville gjerne hatt en statsråd med såkalt minoritetsbakgrunn til å erstatte Hadia Tajik. I stedet ble det altså den ikke utpreget mangfoldige Terje Lien Aasland som nytt kort i Støres regjeringskabal.

– Jeg hadde veldig gjerne ønsket at vi fortsatt hadde en eller flere statsråder med minoritetsbakgrunn, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), ifølge NTB.

På pressekonferansen etter endringene i regjeringen mandag fikk statsministeren spørsmål fra TV 2 om hvordan han ser på at ingen statsråder nå har minoritetsbakgrunn.

– Jeg hadde veldig gjerne ønsket at vi fortsatt hadde én eller flere statsråder med minoritetsbakgrunn. Det lyktes vi ikke med ved dette valget, på bakgrunn av det vi trengte av kvalifikasjoner, svarte Støre.

Dette svaret vil av mange leses som en innrømmelse av at det å ansette på bakgrunn av etnisk opphav, ofte står i motstrid til det å satse på kompetanse. Denne gangen var det kompetanse han ville prioritere, og da ble den en voksen, hvit mann.

Støre utbroderer temaet:

– Arbeiderpartiet vil se etter de mulighetene når de byr seg – om vi kan kombinere rekruttering med mangfoldig bakgrunn med de kvalifikasjonene du må ha. Og jeg er fornøyd med at vi nå for første gang har fått en stortingspresident, nest etter kongen i Norge, med minoritetsbakgrunn, og så skal vi finne gode anledninger til det framover, sa han videre.

Støre ble også utfordret på at han som Ap-leder og den inntil videre eneste nestlederen begge er menn og over 50 år. Han svarte med å vise til at partiet både i regjeringen i ledelsen for fraksjonene på Stortinget har personer som er «stemmen fra en ny generasjon».

– Arbeiderpartiet har veldig dyktige kvinner og menn som er på vei oppover. Jeg er helt trygg på at valgkomiteen vi skal nedsette – det blir vel utpå høsten en gang, når vi skal forberede vårt landsmøte – kommer til å gjøre den jobben grundig og finne en god kombinasjon av erfaring og rekruttering. Og så skal jeg ikke forskuttere noe mer på dét i dag, sa statsministeren.

Den nyutnevnte Terje Lien Aasland går inn som olje- og energiminister etter relativt omstridte Marte Mjøs Persen, da hun overtar Hadia Tajiks ministerpost.

Nettopp overbevisende kompetanse er ikke det begrepet som har vært hyppigst benyttet om nettopp Marte Mjøs Persen og den innsatsen hun har levert i rollen som olje- og energiminister.

Les mer: 

Medier: Mjøs Persen inn for Tajik – Aasland blir olje- og energiminister

 

Bestill fra Document forlag i dag:

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!


Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.