Marte Mjøs Persen (Ap) slipper endelig unna gapestokken hun har stått i de siste månedene, ettersom strømprisene har skutt i været på grunn av strømkablene til utlandet.

Persen har fått lite støtte fra statsminister Støre og finansminister Vedum, og har på mange måter blitt stående alene i stormen.

«Rause Marte» hadde et massivt problem: Hennes parti hadde i stor grad støttet vedtakene som har ført oss ut i katastrofen, og avtalene som er inngått, virker det umulig for Norge å komme seg ut av.

Dermed ble løsningen den ene støttepakken etter den andre. Og Persen måtte forsvare disse.

Nå får hun avløsning. Tajiks avgang ga Støre en gyllen mulighet. Persen blir arbeids- og inkluderingsminister. Støre mener Persen har de rette forutsetningene for jobben.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sa under en pressekonferanse mandag at Persen har den riktige erfaringen og personligheten til å ta over denne ministerposten, og sier hun er en person som «ser folk».

– Jobben Marte har foran seg nå, er svært viktig. Hun skal hjelpe kommunene til å ta imot flyktninger fra Ukraina, sa Støre. (NTB)

Der er mulig at Persen «ser folk», det gjør vel de fleste. Det er mulig hun har spesielle forutsetninger for å behandle en flyktningstrøm. Men hun skal også være arbeidsminister. Selv har hun aldri hatt en vanlig heltidsjobb. Hennes CV er deltidsjobber i serveringsbransjen.

Resten av hennes karriere er i politikk og ikke-statlige organisasjoner. Nå skal hun ta seg av arbeidsmarkedsspørsmål, fordi hun har «den riktige erfaringen og personligheten».

Gryteklar 

Støre skryter også av den nye olje- og energiministeren, Terje Lien Aasland (Ap), som han beskriver som «gryteklar» for jobben.

– Jeg er veldig glad for å se Terje Aasland i regjeringen. Hans erfaring og forberedte utgangspunkt gjør at dette er et trygt og godt valg, sier Støre.

Aasland har vært sentral i arbeidet med de såkalte strømpakkene. Men det er vel heller tvilsomt om han har noen løsning på det reelle problemet: at våre myndigheter har ødelagt et av de få komparative fortrinn norske forbrukere og norsk industri har hatt: lave strømpriser.

I midten av februar ble Aasland møtt med pipekonsert da han talte under LO og Strømprisalliansens demonstrasjon mot de skyhøye strømprisene. I 2014 feiret han med kake da strømkablene til Tyskland ble vedtatt. Nå skulle klimaet reddes!

Aasland har også vært en langvarig forkjemper for elektrifisering av sokkelen. Ingenting tyder på at han har endret mening om dette rådyre prosjektet, som vil øke strømprisene markant for oss vanlige folk, uten å bidra til å redusere utslipp globalt.

Det blir nok mer av det samme, ren godhetsposering uten tilknytning til virkeligheten, og uten hensyn til skattebetalerne, som flås fra alle kanter. Man får håpe Støre har glemt å sjekke hvordan det står til med tanke på pendlerboliger og skatt.

Støre beklager at han ikke fant en ny statsråd med «minoritets­bakgrunn»

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.