Ap’s Terje Lien Aasland innrømmer overfor NTB at de høye strømprisene kom overraskende, og han ser ingen snarlig løsning. Det betyr kort fortalt at politikerne ikke aner hva de driver med. De tror på sin egen propaganda, og når virkeligheten innhenter dem, blir de overrasket. På godt norsk er dette definisjonen på udugelighet.

Aasland erkjenner hva som er dynamikken bak de høye prisene: Det grønne skiftet. Når et stort land som Tyskland skal fase ut stabil energi og erstatte det med «uregulert kraft», som han kaller det – les: vindkraft –, blir prisene høye både i Europa og i Norge, fordi vi er del av samme kraftmarked. Det at Aasland innrømmer denne sammenhengen, er politisk viktig. Det angir løsningen på problemet: Norge må frakobles EUs energimarked. Hvis ikke vil de høye strømprisene bare fortsette. Vi kunne hatt stabile, lave priser, men importerer sinnssykt høye priser, og vi har ennå ikke kommet til desember.

Det finnes altså en politisk løsning, men det er én ting Aasland ikke tør si: Både Stoltenberg, Solberg og Støre har solgt norsk fossekraft for å delta i EUs energisamarbeid. Norge har solgt sin selvråderett for en tallerken linser.

Spørsmålet er om folk finner seg i det. Men først må de forstå at prisene er et resultat av et politisk valg. Velgerne kan tvinge regjeringen til å melde oss ut av Acer.

Hvor er LO og fagbevegelsen? Hvis de i det hele tatt skal bli tatt seriøst, må de forsvare medlemmenes interesser. LO lot seg overtale til å dilte med i Acer. Nå slår virkeligheten inn, og medlemmene blør.

Det holder ikke å si at man «forstår situasjonen». Politikere skal gjøre noe med dem, ikke drive terapi.

Aasland kommer med en ynkelig unnskyldning: – Det virker som at alle ting har slått inn feil samtidig.

Han mener vinteren. Kom også den som en overraskelse?

Ap’s Terje Lien Aasland, som leder energi- og miljøkomiteen på Stortinget, sier det blir vanskelig å finne en snarlig løsning på de høye strømprisene.
Selv om Norge produserer om lag 15 prosent mer strøm enn dagens forbruk i Norge, fortsetter prisene å stige. I Sør-Norge ble det slått ny dagsrekord per øre kilowatt med 255 øre kilowattimen i snitt. Det er ny rekord med god margin, og strømprisene har aldri før vært så høye i Norge som de var mandag 29. november.

– Vi tar situasjonen på alvor, vi skjønner dette er en belastning for folk, sier leder i energi- og miljøkomiteen Terje Lien Aasland (Ap) til Nationen.

Han innrømmer at Ap ikke var helt forberedt på den situasjonen den nye regjeringen skulle ta over fra den forrige.

– Når Europa faser ut så mye av sine stabile energiforsyninger og erstatter dem med uregulert kraft, så har norsk vannkraft måttet tåle mye større eksponering for svingninger i prisene enn det som trolig var forventet på forhånd, sier han.

Han mener prisene som nå slår ut i markedet, er altfor høye.

– Det virker som at alle ting har slått inn feil samtidig, og det er litt av grunnlaget for at vi er i denne situasjonen, sier han.

Aasland sier regjeringen trenger tid til å høste erfaring av hvilke konsekvenser nye utenlandskabler har ført med seg, og at han derfor ikke kan love noen snarlig løsning på rekordprisene. (NTB)

 

 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.