Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap). Foto: Terje Pedersen / NTB

Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) fremstilles som om hun rett og slett ikke aner hva hun driver med. Kritikken er knallhard.

Det er i et innlegg i Nettavisen at Marte Mjøs Persen utsettes for det som må kalles usedvanlig hard kritikk. Det gis inntrykk av at hennes evner til å fylle den krevende stillingen som landets olje- og energiminister er nokså mangelfulle.

Avisens kommentator Kjell-Magne Rystad levner ministeren liten ære, og det er spesielt i det omstridte spørsmålet om elektrifisering av sokkelen at han lar henne få gjennomgå:

– Spørsmålet er om Marte Mjøs Persen i det hele tatt forstår alvoret i situasjonen når hun såpass lettsindig holder fast ved elektrifiseringsplanene – elektrifisering som hun selv innrømmer er kostbar og med tvilsom klimaeffekt, skriver Kjell-Magne Rystad.

Han utdyper:

– Statsråd Marte Mjøs Persen vil kjøre på med mer elektrifisering i Nordsjøen selv om klimaeffekten er beskjeden og kraften ikke finnes. Dette er helt meningsløst, skriver Rystad.

Rystad påpeker at det å elektrifisere sokkelen og heller eksportere gassen som ellers ville blitt benyttet der, i praksis vil medføre at norske CO2-utslipp bare forflyttes til land på Kontinentet. Det vil si null effekt for utslippene globalt sett. Etter hans mening går det kun ut på å sminke norske utslippstall:

– Det som er klart, er at det skal brukes mye strøm og mye penger på å få det norske nasjonale klimaregnskapet til å se bra ut. Det blir heia Norge, og resten er ikke vårt problem, skriver han sarkastisk.

Rystad forteller at det er nettopp problemer Norge vil få med denne politikken. Han gjør rede for hvordan elektrifiseringen vil føre til store vansker med å skaffe nok kraft i Norge, med et allerede presset kraftmarked.

– Ved inngangen til dette året ser situasjonen for norsk kraftforsyning derfor veldig mye dårligere ut enn for ett år siden, beretter Rystad.

Han reagerer på at dette ikke ser ut til å ha gått opp for ministeren overhodet:

– Det ser ikke ut som olje- og energiminister Persen brydde seg det minste om dette der hun stod i Stortinget og snakket om elektrifisering av oljeplattformene. Bare å kjøre på med elektrifisering, ser hun ut til å mene.

Kommentatoren påpeker at situasjonen med hensyn til kraftforsyning fremover kan bli enda verre:

– Det verste er at hovedårsaken til kraftkrisen – de store problemene i det europeiske kraftmarkedet – langt fra er løst. Snarere ser det ut til å bli verre.

Derfor mener han Persens planer er lite ansvarlige:

– Det er mot denne bakgrunnen, med et kraftsystem i krise, olje- og energiministeren sier kjør på med elektrifisering på sokkelen.

Hun snakket lite om hvordan strømmen skal produseres. Det er heller ikke lite strøm vi snakker om, antakelig rundt 10 prosent av norsk strømproduksjon.

I en rapport fremlagt i desember advarte Statnett om at overskuddet av kraft i normalår vil være borte i løpet av fem år. Elektrifisering på sokkelen er en vesentlig årsak til dette, skriver Rystad.

– Statsråd Persen kjører på. Spørsmålet er om hun ikke er helt ute å kjøre, avslutter Kjell-Magne Rystad retorisk.

Også kommentator Skjalg Fjellheim i Nordlys har uttalt seg svært kritisk til denne olje- og energiministeren og de evner hun legger for dagen i jobben. Document omtalte saken og siterte følgende:

– Det er nesten ingenting som tyder på at kriseforståelsen har sunket inn hos olje- og energiminister Marte Mjøs Persen, skriver Fjellheim.

Sin faglige tyngde til stillingen som olje- og energiminister har Marte Mjøs Persen fra studier i litteraturvitenskap og sosiologi og som ordfører i Bergen.

Hun har også bakgrunn som servitør i hotell- og restaurantbransjen.

Les også: 

Politikere leverer idiot-argumenter om strømpriser

Vil du støtte oss?


Bestill gode bøker fra Document forlag:

Fortsatt noen på lager, nytt opplag er på vei:

Kjøp Kents bok her!


Bestill høstens suksessbok:

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Støtt Document, bli abonnent!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.