Jonas Gahr Støre i samtale med blant annet Nordlys-redaktør Skjalg Fjellheim (nr. tre f.v.) Foto: Terje Pedersen / NTB

Regjeringens strømpolitikk vekker økende misnøye. Politisk redaktør Skjalg Fjellheim i Nordlys mener Arbeiderpartiet kan få en «høy strømregning» i retur fra velgerne.

I høst har norsk poltikk i stor grad handlet om strømpriser, og mange har satt sin lit til at den nye regjeringen ville ordne opp i det kaoset som er oppstått.

Men løsningene har uteblitt, og i stedet har misnøyen i befolkningen vokst seg stadig sterkere. Knapt noen norsk regjering i nyere tid har hatt en så dårlig start på meningsmålingene som Ap/Sp-regjeringen har fått.

Politisk redaktør Skjalg Fjellheim i Nordlys er hard i sin dom over hva Støre-regjeringen har utrettet. I en kommentar i avisen Nordlys skriver han blant annet:

Mens den norske prateklassen snakker videre om det grønne skiftet, vokser raseriet mot en energipolitikk som skaper desperasjon og øker klasseskiller mellom fattig og rik i Norge.

Han går inn på hvordan høstens strømsituasjon virker inn på folks hverdag:

Men mange norske husstander balanserer på en knivsegg økonomisk, og må bære hele byrden for en mislykket strømpolitikk.

Ikke nok med at magasinene tappes ned og vannkraften vår selges til høystbydende i Europa; på toppen av det hele sysler politikerne med den vanvittige ideen det er å drive oljeplattformene våre med strøm fra land.

Det skal pynte opp det norske klimaregnskapet, mens regningen blir igjen på fastlandet.

Dette har ført til opprørsstemning rundt om i landet:

På ulike Facebook-grupper vrimler det av historier om hjerteskjærende forsakelser i den norske hverdagen. Der målbæres det en protest som elitene ofte vifter vekk som populisme.

Men det vanlige folk er opprørt over, er jo en krise som delvis er forårsaket i en boble der politikk i økende grad har blitt et eget yrke, med for stor distanse til velgerne.

Fjellheim peker særlig på ett parti som vil få svi for det hele:

Særlig for Arbeiderpartiet, som sitter med det politiske ansvaret i Olje- og energidepartementet, vil prisen bli høy om mistilliten ikke dempes.

Arbeiderpartiet bærer de siste ukene alle tegn på et parti som har latt seg drive fra skanse til skanse i en nedadgående spiral, sammen med markedskrefter og idealistisk politikk uten særlig rotfeste i noen deler av landet.

Det er nesten ingenting som tyder på at kriseforståelsen har sunket inn hos olje- og energiminister Marte Mjøs Persen, skriver Fjellheim.

Han mener det står mye på spill for det som en gang var landets klart største parti:

Dersom Arbeiderpartiet ikke tar inn over seg at landet står overfor et strukturelt problem, kan strømkrisen bli saken som for alltid avslutter Arbeiderpartiets epoke som bredt folkeparti.

Mye tyder på at også Arbeiderpartiet har utviklet den nye store sykdommen blant de politiske partiene; utstyrt med en hærskare unge rådgivere som er prikk like i tanke og gjerning, apparatsjiker som på alvor tror velgerne er på Twitter.

Fjellheim ser det hele i sammenheng med det såkalte grønne skiftet:

Dagens situasjon setter også hele det grønne skiftet i spill; det kan umulig gjennomføres med politikere som løper for langt foran paraden, uten at befolkningen oppfatter det som fornuftig og rettferdig.

Han hevder det som skjer kan være et symptom på en grunnleggende tillitssvikt mellom velgere og politikere:

Tillit defineres som menneskets følelse av at andres ærlighet og dyktighet er til å stole på. Det innebærer at vi som borgere aksepterer en overføring av makt til en person eller til et system, makt til å handle på våre vegne, til vårt beste.

Dette er grunnmuren i demokratiet, men nå ser vi klare tegn på en begynnende krise i denne tilliten, mellom folket og politikerne. Hvis Arbeiderpartiet skal redde seg selv gjennom fimbulvinteren, har ikke partiet noe annet valg enn å representere meningen til sin velgere, avslutter Skjalg Fjellheim i Nordlys.

Det kan bli en tøff vinter for statsminister Jonas Gahr Støre. Ikke fordi han selv vil ha særlige problemer med å betale sine strømregninger, men fordi hans velgere vi få det. Arbeiderpartiet kan fortsette å synke som en stein.

Les også: 

Velgerne skuffet over Støre og Vedum: Ap og Sp faller kraftig i ny måling

Opptatt av strømsituasjonen? Bestill Kents bok:

Kjøp Kents bok her!

Bestill høstens suksessbok:

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Støtt oss, bli abonnent du også:

Vi setter stor pris på et direkte bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.