Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Politisk redaktør i Tromsø-avisa Nordlys slår tilbake mot DN-kommentator Frithjof Jacobsens sleivete bemerkninger på lørdag om alderdommelig og nostalgisk populisme og protest i Utkant-Norge.

I et leserinnlegg setter Fjellheim skapet på plass.

Det er sjelden man ser en så enøyd beskrivelse av skillelinjer i norsk politikk. Jacobsen er opptatt av å etterlate et bestemt inntrykk – at dagens store bevegelser i velgermassene først og fremst er et uttrykk for nostalgisk populisme fra aldrende menn.

Men nye fakta peker i en helt annen retning enn at kjernen i de store og pågående velgervandringene i Norge har «rynker». Tvert imot har misnøyen både husbanklån, stasjonsvogn og barnevogn. Det er slik at unge og velutdannede mennesker av egen fri vilje velger å slå rot i bygd og by over hele landet, og de er opptatt av at det føres en politikk som sikrer deres interesser.

En måling fra Infact gjort for Amedias aviser i Nord-Norge 9. september, speiler dette. Senterpartiet er blitt største parti i aldersgruppen 30 til 44 år i hele den nordligste landsdelen. Mens Ap er gubbepartiet, og størst blant de over 65 år.

Samme uke viste en stor måling fra Sentio at Senterpartiet er klart største parti i aldersgruppen 30 til 39 år i hele Trøndelag.

 Dagens Næringsliv har blitt en avis for synsing og splittende identitetspolitikk i Oslo sentrum, mener Fjellheim, snarere enn en avis som gir fakta om norsk næringsliv.

Det som tidligere var en viktig rettesnor for finans og industri langs hele kysten i pendelen mellom Frogner og Hammerfest, er blitt stadig mindre relevant.

Det er fordi evnen til å observere og forstå Norge har gått tapt.

Fjellheim snur opp ned på den vanlige politiske retorikken, og mener Oslo-mediene er de «radikale og ytterliggående» med lang avstand til resten av Norge. Han viser til forfatteren Alf R. Jacobsen, som i sommer skrev:

Det er Peer Gynt som herjer i hovedstadens politiske overklasse, som lever i en fabelverden av utopier og undergangsfantasier, helt frakoblet inntektene som daglig får det norske samfunnsmaskineriet til å gå rundt.

Dagens Næringsliv har «barrikadert seg i Christian Krohgs gate», fjernet seg fra verdiskapende aktivitet, og de lytter ikke lenger til «folkets puls». Det ender med at man ikke aksepterer misnøye som reelt, men dytter folk fra seg:

Politikken og de redaktørstyrte medienes aller første bud burde være å respektere og forstå misnøyen med styringspartiene og komme velgerne i møte, i stedet for å tegne nedlatende karikaturer av hvilke mekanismer som ligger bak.

Scrutons bok «Konservatismen» fra Document Forlag her!

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.