Leder i Rødt, Bjørnar Moxnes. Foto: Terje Pedersen / NTB

Bjørnar Moxnes og Rødt fyker forbi både SV og Sp, og er landets fjerde største parti i målingen. MDG synker videre, mens Høyre er største parti.

NTB melder at Rødt går opp 1,9 prosentpoeng og får en oppslutning på hele 9,5 prosent i målingen, som er utført av Nortstat på vegne av Vårt Land.

– At et parti så langt ut på venstre fløy er største opposisjonsparti til venstre for Ap, har vi aldri sett før, sier valgforsker Bernt Aardal.

Rødt har selv erklært at de er et kommunistisk parti, og dermed bygget på en av historiens mest omstridte, totalitære og  blodige ideologier.

Dette partiet dobler dermed oppslutningen fra høstens valg. Dersom dette hadde vært valgresultatet, ville partiet økt antallet stortingsrepresentanter fra 8 til 18.

Ikke siden stortingsvalget i 1945 har et parti fundert på kommunisme hatt så stor oppslutning. Den gangen var det det Moskva-tro NKP , Norges kommunistiske parti, som fikk hele 11 stortingsrepresentanter.

Partiet sank senere som en stein, da det gikk opp for folk hva denne ideologien faktisk innebærer. I dag er NKP en bitteliten sekt, og får kun noen få hundre stemmer ved valg.

Mange mener Rødt er i ferd med å profilere seg på enkeltsaker, som strømsituasjonen, og på den måten ta bort oppmerksomheten om partiets ideologiske ballast.

Moxnes bekrefter at Rødts solide økning kan tilskrives partiets standpunkt når det kommer til strømsituasjonen i Norge.

– Rødt går i spissen for en makspris på strøm, slik at prisen på norsk vannkraft til folk og næringsliv i Norge ikke bestemmes av den europeiske kraftsituasjonen. Skal det bli vanlige folks tur, trengs det en sterk kraft til venstre, og stadig flere ser at den kraften er Rødt, sier Moxnes til NTB.

Regjeringspartiene opplever nok en elendig måling, ikke og begge  får Senterpartiet for hvordan velgerne oppfatter deres prestasjoner i regjering så langt.

På målingen faller både Ap (-1,9) og Sp (-1,3) til henholdsvis 20,8 og 8,8 prosent.

Den folkelige begeistringen for Støres lederskap er ikke helt på nivå med hvordan han selv beskriver sin egen innsats i et avisinnlegg.

MDG går nok en gang tilbake (-0,2 til 3,5 prosent). Bare skjelettet er igjen av dette frontpartiet i det såkalte grønne skiftet

Høyre fosser på sin side fram med 3,8 prosentpoeng til 27,1 prosent og er landets soleklart største parti i denne målingen.

En liten fremgang har også Frp (+0,2), og ender på 11,2 prosent.

Det kan også registreres at kategorien Andre, med Demokratene som et toneangivende parti, går frem til 3, 8 prosent.

Venstres opptur er over for denne gangen, med en tilbakegang på 1,6 prosentpoeng partiet havner igjen under sperregrensen (3,7).

For de øvrige partiene er oppslutningen som følger (med endringer fra forrige måling i november i parentes): SV 8,5 (-0,8) og  KrF 3,1 (-0,5). Feilmarginen er mellom 1,1 og 3,4 prosentpoeng.

Les også:

Alt mislykkes for denne regjeringen

 

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi ønsker oss enda flere abonnenter:

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.