Rødt-leder Bjørnar Moxnes og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i Stortinget. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Kommunistpartiet Rødt er landets tredje største, med 10,3 prosent oppslutning på Frifagbevegelse, Dagsavisen og ANBs siste meningsmåling. MDG faller igjen.

NTB melder om at det ytterliggående partiet Rødt går frem med markante 2,4 prosentpoeng, og ender på 10,3 prosent på februarmålingen fra Opinion. Det er rekordhøy oppslutning for partiet, og de ville gått fra 8 til 18 stortingsrepresentanter om dette var valgresultatet.

Ikke siden stortingsvalget i 1945 har et parti bygget på kommunisme hatt så stor oppslutning. Den gangen var det det Moskva-tro NKP , Norges kommunistiske parti, som fikk hele 11 stortingsrepresentanter.

Partiet NKP forvitret etter hvert som den ekstreme, totalitære ideologien ble avslørt, og er i dag en minimal gruppering med kun noen få hundre stemmer i stortingsvalget.

Men nå vokser igjen kommunistbølgen frem i Norge, denne gangen i ny drakt og under navnet Rødt:

– Dette er en historisk dag for Rødt, og det er kanskje sånn det føles å vinne et OL-gull. Dette skal vi feire og markere på helgas landsstyremøte, sier partileder Moxnes til FriFagbevegelse.

På møtet synges tradisjonelt gjerne flere av de de samme kommunistiske kampsanger som blir sunget på NKPs møter, og på politiske møter i undertrykkende kommunistdiktaturer rundt om i verden.

Arbeiderpartiet går også fram 3 prosentpoeng til 21,9 prosent på målingen etter en dårlig januarmåling, men ligger likevel på et svakt resultat.

Høyre er fortsatt landets største parti med 25,8 prosent (-0,7), tross Aps store framgang. De to store taperne på meningsmålingen er Fremskrittspartiet, som faller til 9,8 (-2,9) og SV på 8,2 (-1,6).

I tillegg faller Miljøpartiet De Grønne med 1,5 prosentpoeng til 3,3 prosent. Den grønne ekstremistbølgen er erstattet av en rød ekstremistbølge. I andre, nylige målinger ligger MDG enda lavere.

Ap, Sp og budsjettpartner SV ligger på til sammen 74 mandater, ned 15 mandater sammenlignet med valget i høst, men har fortsatt flertall sammen med de 20 mandatene fra Rødt og MDG.

Kategorien Andre, i stor grad Demokratene, går her frem 0,2 prosentpoeng til 3,1.

Resultater for øvrige partier: Sp 9,5 (0,1), Venstre 4,4 (0,2), KrF 3,6 (0,8)..

Opinions barometer for februar er basert på 968 telefonintervjuer i perioden 1.–7. februar. Feilmarginen varierer mellom 1 og 3 prosentpoeng.

Les også: 

Vil ha mer skatt: Bjørnar Moxnes gjenvalgt som Rødt-leder

Bestill fra Document forlag i dag:

Kjøp Kents bok her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.