Rødt-leder Bjørnar Moxnes og AP-leder Jonas Gahr Støre på Stortinget. Foto: Heiko Junge / NTB

Regjeringspartiene faller, mens kommunistpartiet Rødt gjør et godt byks oppover i en ny måling. Rødt har ytret sterk kritikk mot de  internasjonale avtaler som har ført Norge ut i nåværende strømkaos. MDG får nok en nitrist måling.

NTB melder om den nye meningsmålingen, der Rødt øker mest av alle. Partiet går fram 1,6 prosentpoeng til 6,9 prosent. Hvis målingen for Dagsavisen, ANB og FriFagbevegelse hadde vært valgresultatet, ville regjeringen trengt både SV og Rødt for å få flertall i Stortinget.

– Det hadde vært veldig bra både for vanlige folk og landet vårt. Da kunne vi presset regjeringen enda mer. Men selv nå er de sårbare for press. Ikke minst når Rødt og fagbevegelsen går sammen slik vi så når det gjaldt feriepenger for ledige, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til FriFagbevegelse.

Rødt og spesielt partileder Bjørnar Moxnes har markert seg sterkt i den opphetede debatten om strømpriser. Til TV2 sier han blant annet:

– Staten tjener rundt 11 milliarder kroner ekstra på strømprisene i år. Pengene hentes rett ut av folks lommebøker. Dette er en inndragning av kjøpekraft som skaper store problemer for mange folk og som skader samfunnsøkonomien, sier Moxnes til TV 2.

Han sier også at regjeringens utkast til løsninger må være «en spøk».

Velgerne ser med andre ord ikke ut til å ha problemer med å støtte det som er et erklært kommunistparti.

Regjeringspartiene går markant tilbake i målingen, og Støres mannskap har ikke fått noen god start i velgernes øyne:

Både Ap (-2,1) og Sp (-1,3) går tilbake på meningsmålingen og har nå henholdsvis 23,9 og 12 prosents oppslutning. Det betyr at de begge pustes i nakken av de to store på borgerlig side. Høyre vokser med 2,1 prosentpoeng til 23,1 prosent, mens Frp faller med 0,8 til 11,1 prosent.

Venstre står på stedet hvil med 4,8 prosent, mens KrF ligger på svake 3,1 prosent. Den tidligere partnere i Solberg-regjeringen Venstre og KrF,

SV (+0,3) havner på 9,2 prosent, og er for øvrig også et parti som gir uttrykk for voksende misnøye med Støre-regjeringens  strømprishåndtering.

For MDG blir det nok en måling som peker i retning av at partiet har fundamentale problemer, kun 3, 0 prosent, det samme svake resultat som i forrige måling. Partiet ligger nå stabilt lavt, godt under sperregrensen.

Det ser ut til at en markant synkende del av befolkningen identifiserer seg med MDGs krisepregede virkelighetsbeskrivelser og drastiske forslag til løsninger.

Andre går i denne målingen frem 0,7 til 3,0. Det er for øvrig verdt å merke seg nettopp kategorien Andre, som i Kantars desembermåling offentliggjort forleden viste sterke 4,8 prosent, en fremgang på 1,6.

Målingen er utført av Opinion og basert på 961 telefonintervjuer i perioden 30. november til 6. desember. Feilmarginen er fra 1,2 prosentpoeng for de minste partiene til 3 prosentpoeng for de største.

 

Årets julegave til deg selv eller andre:

Kjøp Kents bok her!

Bestill også:

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.