Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Regjeringspartiene straffes knallhardt av velgerne i en ny måling. Den siste måneden har oppslutningen for Ap og Sp gått ned med hele 7,5 prosentpoeng.

NTB melder om den nye meningsmålingen utført av Opinion for FriFagbevegelse , Dagsavisen og Avisenes Nyhetsbyrå. Den viser at Aps oppslutning har sunket som en stein, og er nede på 18,9 prosent. Det er en tilbakegang på 5 prosentpoeng fra desember, og er blant de dårligste resultatene partiet noensinne har hatt på en meningsmåling.

– Dette er en veldig dramatisk tilbakegang for regjeringspartiene. Ap har mistet hver sjette velger siden forrige måling. Den eneste gode nyheten for Ap og Sp er at det er lenge til neste stortingsvalg, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning til FriFagbevegelse.

Ved stortingsvalget sist høst fikk Ap 26,3 prosent av stemmene.

– Dette er en dårlig måling. Det er ikke unaturlig at vi som sitter med regjeringsansvar, straffes når folk rammes av historisk høye strømpriser og en ny smittebølge som dessverre har gitt nok en runde med inngripende tiltak, sier Ap-nestleder Bjørnar Skjæran til avisa.

Sp får på målingen en nedgang på 2,5 prosentpoeng til 9,4 prosent, men det er fremdeles er rødgrønt flertall. Det er imidlertid bare dersom man tar med MDG på 4,8 prosent (+1,8) og Rødt på 7,8 prosent (+1).

Med en oppgang på 3,5 prosentpoeng blir Høyre landets største parti, med 26,6 prosents oppslutning på meningsmålingen.

For de øvrige partiene er oppslutningen som følger (med endringer fra desember i parentes): Frp 12,8 (+1,7), SV 9,7 (+0,6), Venstre 4,2 (-0,6), Krf 2,8 (-0,3). Feilmarginen ligger mellom 1 og 3 prosentpoeng.

De fleste antar at de svake tallene for Ap og Sp har sammenheng med regjeringens omstridte håndtering av både strømsaken, smittevernstiltakene og nå i det siste også saken om ansettelse av ny sentralbanksjef.

Les også:

Listhaug slakter Støres nyttårstale

Vil du støtte oss?


Bestill gode bøker fra Document forlag:

 

Kjøp Kents bok her!


Høstens suksessbok:

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.