Nytt

Ap-leder Jonas Gahr Støre besøkte tirsdag industriparken i Mo i Rana i Nordland. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Ap-leder Jonas Gahr Støre gikk til angrep på både regjeringen og Senterpartiet etter å ha møtt velgere og tilhengere på et torgmøte i Mo i Rana.

– Folk opplever at de er oversett, overhørt og noen ganger overkjørt. Dette er en regjering som har gjort seg berømt ved å bruke tvang til å slå sammen Troms og Finnmark, sier Støre til NTB på torget i Mo i Rana.

Rundt 150 mennesker, og mange Ap-tilhengere, hadde møtt opp i flott høstvær for å høre partilederens appell.

Støre mener regjeringen finansierer store skattekutt, som stort sett kommer sentrale strøk til gode, med å kutte i budsjetter som gjør det mulig å opprettholde blant annet kollektivtilbud i nord.

– Tallene i Nord-Norge går i veldig riktig retning når det gjelder produksjon og arbeid. Men du opplever en utrygghet når du reiser rundt og får en opplevelse av at det som gjør det mulig å ha arbeid og trygge hverdagsliv her, er utsatt, sier Ap-lederen.

Han mener det er veldig alvorlig når målinger viser at 80 prosent i Nord-Norge ikke har tillit til det som kommer fra Oslo.

Sp vinner terreng

Men tendensen i Nord-Norge er som i resten av landet: protestvelgerne flokker seg om Senterpartiet, ikke Ap. På flere målinger er Sp nå det største partiet landsdelen.

– Hvorfor klarer ikke Ap å fange opp denne misnøyen?

– Jeg har respekt for at Senterpartiet er tydelig til stede og setter ord på mye av den misnøyen. Men Ap er skrudd sammen slik at vi er opptatt av å løfte by og land, sier Støre.

Han advarer mot å sette by og land opp mot hverandre.

– Det er en farlig kurs. Ap vil være opptatt av løsningene. Jeg opplever at Sp setter mye ord på protesten, men er veldig svake på løsningen, sier Støre, og gir to eksempler:

– Hvordan gjennomfører vi en politireform som tar kriminalitetsbildet på alvor, og samtidig sikrer at det er nært folk? De sier nei. Hvordan gjennom fører vi en forsvarsreform som gjør at vi får mer ut av de pengene vi bruker? Det krever noen vanskelige beslutninger, men Sp hopper av.

Venstresiden går fram

Ap-lederen viser samtidig til at høyresiden i det store bildet går tilbake, mens venstresiden går fram.

– Den siden av politikken som sier nei til kommersialisering, sentralisering og diktat, vinner fram, mens regjeringspartiene går tilbake. På vår side av politikken burde vi vært sterkere, det er vår oppgave å jobbe med. Jeg registrerer at vi på målingene mister noen velgere til andre partier på sentrum-venstresiden, men hovedtapet vårt går til gjerdet og sofaen, sier Støre til NTB.

Med seg nordover har Ap også tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) som viser at bare 252 av de 19.236 statlige arbeidsplassene som er skapt i årene 2013-2018, har kommet til Nordland. Det tilsvarer 1 prosent.

Bare 6 prosent av arbeidsplassene har kommet til Nord-Norge som helhet.

Støre besøker senere Mosjøen, Sandnessjøen og Dønna, før han reiser videre nordover til Bodø. Torsdag skal han delta på et folkemøte i Lofoten sammen med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, forsvarsminister og finnmarking Frank Bakke-Jensen (H) og KrF-nestleder Ingelin Noresjø, som er partiets fylkesleder i Nordland.

 

Kjøp Oriana Fallacis bok her