Flertallet kan glippe for Ap-leder Jonas Gahr Støres drømmeregjering. Nå advarer han velgerne mot å tro på «enkle løsninger», som en sluttdato for oljen.

Han har kjørt modellubåt hos Equinor, spilt fotball i Sandnes, delt ut roser i Ålgård, vært på folkemusikkfestival i Farsund og danset på Tiktok.

Men det er ikke bare Støre som har svingt seg under statsministerkandidatens valgkamptur i Rogaland og Agder denne uka. Dansen på gallupen er like heftig, og flere målinger har de siste dagene vist at flertallet kan ryke for Støres foretrukne regjeringsalternativ – en Ap-ledet regjering med Senterpartiet og SV.

Samtidig fosser miljøpartiene fram. Hos Støre går tankene tilbake til Bompengepartiets plutselige inntog i norsk politikk i 2019.

– Vi står i møte med noen store utfordringer knyttet til klima og arbeid. Det er en brytningstid i internasjonal politikk. Som svar på det kommer også partier med enkle løsninger som skal gi en følelse av at de har hele svaret. Det har vi sett før i historien, og vi ser det til en viss grad nå, sier han.

– Desto viktigere blir det for oss som har en forankring i våre verdier og vår historie, at vi holder fast ved at det vi legger fram, er svar på utfordringene.

Valgkamp teller
I en rekke europeiske land har valg de siste årene resultert i mer fragmenterte og polariserte nasjonalforsamlinger, og mange av de sosialdemokratiske partiene har falt betydelig fra tidligere høyder.

Men i høst tror Støre på et sosialdemokratisk løft både i Norge og i Tyskland.

– Jeg er midt i valgkampen, og det jeg merker meg nå, er at min partifelle i Tyskland styrker seg, og at Arbeiderpartiet i Norge styrker seg, sier han.

Støre gjør det klart at han mener et flertallsalternativ er det beste. Nå vil han bruke de to siste ukene av valgkampen på å overbevise velgerne om det samme.

Ap-lederen påpeker at mange velgere fortsatt sitter på gjerdet.

– Det er blitt en slags myte at valgkampen ikke betyr noe fordi så mange forhåndsstemmer. Men forskningen viser noe annet. Og det syns jeg er bra, sier han.

Frykter ikke kaos
Hvem som kan bli budsjettpartner for en eventuell Ap-ledet mindretallsregjering, vil Støre ikke svare entydig på nå.

Han vil se valgresultatet først.

– Men jeg har følgende budskap: Stemmer du Ap, så stemmer du på et parti som ønsker en flertallsregjering med Sp og SV. Og dagen etter valget vil du kjenne igjen Ap. Vi tar ansvar og skal bidra til å gi landet trygg styring for arbeid, velferd og klima.

Støre spiller ned bekymringen for en kaotisk situasjon i Stortinget.

– Jeg er ikke skremt. Vi kan få til godt samarbeid i norsk politikk, og jeg er ikke redd for at de enkle «fikser alt»-løsningene skal bli avgjørende.

– Du snakker om «enkle løsninger». Kan du konkretisere?

– For eksempel at du setter en sluttdato for en industrivirksomhet som ligger til grunn for vårt energisystem. Da mener jeg at argumentasjonen om at vi skal utvikle, ikke avvikle, er grei å forklare.

MDG avviser advarselen
MDGs nestleder Arild Hermstad mener Støre bommer med sine advarsler.

– Vi vil heller advare velgerne mot å stemme på partier som vil «utvikle» en næring som synger på det siste verset. Det setter norske arbeidsplasser og velferd i fare, sier Hermstad.

Han avviser bestemt at MDG er et énsaksparti.

– Klimakrisen er ikke en enkeltsak, men rammen for alle andre saker. Det finnes ingen jobber på en død planet, og det må Ap snart ta inn over seg, sier Hermstad.

Støre påpeker på sin side at velgerne får det Stortinget de velger.

– Det er ikke noe parti som har 50,1 prosent. Skal du ha gjennomslag, så må du være villig til å sette deg ned og gi og ta, sier han.

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂