Oslo 20190910. Ap leder Jonas Gahr Støre på partiets sentralstyremøte tirsdag.Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Ap-ordførere i distriktene advarer Ap sentralt mot å gjøre klima til hovedsak i 2021. De frykter at Distrikts-Norge vil lide. Flere av ordførerne scoret høyt i kommunevalget.

– Det er ikke klima som skal være Arbeiderpartiets hovedsak for å få tilbake velgerne, mener jeg, sier Osen-ordfører John Einar Høvik (Ap) til Trønder-Avisa. Partiet hans fikk nær 52 prosent av stemmene i den lille kommunen.

Høvik mener partileder Jonas Gahr Støre forskutterer en intern prosess i partiet om veien videre når han til Klassekampen tirsdag sa at klima er den viktigste saken framover. Høvik sier alt ikke kan styres fra Oslo-gryta.

– Jeg synes Ap nå må lytte til oss i kommunene der Ap har gjort det veldig bra, fortsetter han, og ber partiet løfte distriktspolitikken som ble vedtatt på landsmøtet i 2017.

Amund Hellesø som blir ordfører i den sammenslåtte kommunen Nærøysund, er enig:

– Jeg støtter Støre i at klima er en viktig sak. Men Distrikts-Norge kan ikke bli taperen for at vi skal ha en klimaprofil, sier han.

Ordfører Arnhild Holstad fra Namsos, der Ap fikk 43 prosent av stemmene, er for å løfte klima, men tilføyer:

– Ap må få større troverdighet i distriktspolitikken. (NTB)

Men hva mener Støre egentlig?

Støre gikk tirsdag ut i et stort intervju i Klassekampen og sa at klimasak ville bli hovedsak i 2021 og at Ap ville se mot MDG.

Men samme dag sa han til landsstyret at han ikke ville diskutere samarbeidspartnere, men politikk. Det syntes som om han ville unngå en opprivende strid internt og med fagbevegelsen om samarbeid med MDG.

Kjente Ap-navn som Helga Pedersen, Espen Barth Eide og Raymond Johansen har åpnet for et tettere samarbeid med MDG også nasjonalt. Men sterke krefter i LO vender foreløpig tommelen ned for MDG-samarbeid.

– Vi må begynne i riktig ende, med politikken. Ap har store ambisjoner på både klima, industri og omstilling. Nå skal vi jobbe grundig gjennom det og diskutere hvordan vi kan samarbeide om det i et regjeringsprosjekt, sier Støre. (NTB)

Skaper usikkerhet

Støre vil ha i pose og sekk, men oppnår å skape usikkerhet. Utgangspunktet er at Norge er og vil være en oljenasjon i overskuelig fremtid. Å forsøke å snakke seg bort fra dette, skaper usikkerhet blant alle som lever av næringen. Her står mange stemmer på spill for Ap.

Hvis Ap skaper tvil om påliteligheten risikerer partiet at stemmene forsvinner til andre partier. Støre forsøker å vri seg unna:

– Bruk tiden på det dette handler om, nemlig politikk. Så tar vi samarbeidet etterpå.

Men samarbeidspartner handler i høy grad om politikk og hvilken linje Ap skal legge seg på. Skal de flørte med miljøaktivistene og forsøke å ri på samme bølge som MDG? Det mener åpenbart Raymond, Barth Eide og Helga.

Utvikle, omstille og legge ned?

Støre driver ordmagi når han sier han vil skape nye grønne arbeidsplasser innen oljenæringen. Men han vil vel hente opp olje og gass?

Samtidig brukte Støre i sin tale mye plass på nettopp klimapolitikken. Ap ser på klimapolitikken som den største utfordringen i vår tid og vil jobbe med en politikk for å utvikle, ikke avvikle industrien. Det samme bildet har Støre brukt når tema er oljenæringen.

Tirsdag advarte han på nytt mot å sette en sluttdato for oljenæringen.

– Ikke sett 170.000 mennesker på oppsigelse. Å sette en sluttdato for denne industrien er feil. Det er dårlig for klima, blodig urettferdig og dårlig industripolitikk.

Samtidig viste Støre til at industrien ikke kan forvente at alt blir som før.

– Utslippene fra sokkelen må ned, mot null, og industrien må ta ansvar. (NTB)

Først fremstår Støre som den ansvarlige, men giftpillen kommer til slutt: Utslippene fra sokkelen må ned og «industrien må ta ansvar». Spranget over til MDG som vil legge ned oljeindustrien er ikke stor.

Det blir et spørsmål om tempo.

Mediene underspiller hvor store konsekvenser dette vil få for Norge.

Ap-lederne som ivrer for MDG-samarbeid, gambler med Norges økonomi.

Folkelig?

Støre forsøker å være folkelig ved å bruke gatespråk. Han må late som om et flertall av Sps velgere er tilhengere av EØS. Hvor har han det fra?

– Vi skal slå ring om EØS-avtalen. Norske distrikter er så avhengig av at det ikke blir køddet med den. Her har varene lengst reise. Her er de mest utsatt hvis det kommer tiltak mot oss, sa Støre.

– Flertallet av Sps velgere er for EØS-avtalen. Det beviser at sunt bondevett finnes i det partiet. (NTB)

Igjen hopper Støre bukk over dype meningsforskjeller. Han sørget for at Norge ble medlem av Acer. Det har neppe fagbevegelsen glemt. Hvorfor late som om det er enighet, når det er dyp uenighet?

Også Rødt og SV ønsker å erstatte EØS-avtalen med en handelsavtale.

Tidligere har Sp kjøphandlet om EØS. Det er ikke sikkert at det går like lett i fortsettelsen. Heller ikke for SV og Rødt. Grunnen er at de mister politisk troverdighet hvis de kjøpslår om EØS. Det vil styrke en nasjonalkonservativ strømning.

 

 

Forhåndsbestill boken her til spesialpris!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.