Ap-leder Jonas Gahr Støre, partisekretær Kjersti Stenseng og nestleder Hadia Tajik under partilandsmøtet i fjor. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Arbeiderpartiets hovedfiende er partiet selv. Personstriden skygger for all politikk. Stadig færre vet hva slags politikk Ap har på en rekke felt, skriver Skjalg Fjellheim.

– Partiet fremstår som tømt for talent og tankekraft, og i krig med seg selv. Når man overhodet ikke liker hverandre, er det en umulig oppgave å få velgerne til å like det budskapet du selger, skriver Fjellheim, som er politisk redaktør i Nordlys.

Han tar utgangspunkt i lederstriden i Trøndelag Ap som endte med å sende Trond Giskes ut av norsk politikk.

Hvis alt som kom fram på årsmøtet stemmer, og det ikke er gjort noe med det, er det en fallitt for Jonas Gahr Støres lederskap i partiet. Støre fremstår nå som en leder blottet for autoritet. Det er på hans vakt at den store samfunnsskapende kraften går opp i limingen gjennom kaos, splittelse, maktkamp og avmakt. Selv etter at han satte foten ned, har partiet trampet videre inn i selvdestruksjonen.

Det som spilte seg ut for åpen scene fra talerstolen i Trøndelag lørdag, var så dramatisk at det får oppgjørene mellom Haakon Lie og Einar Gerhardsen til å fremstå som et fredelig teselskap. De to kjempene mislikte hverandre, men de hatet ikke hverandre, slik man ser ut til å gjøre i Arbeiderpartiet i dag. Arbeiderpartiet bærer preg av å ha blitt et parti der dogmatisme har rykket inn og erstattet det politiske verkstedet med et slags tribunal.

Det var et stratregisk feilgrep av Trond Giske å søke verv og makt så kort tid etter Metoo-oppgjøret mot ham. Nå er Giske etter alt å dømme ute for godt, og det må han først og fremst bære ansvaret for selv på grunn av maktarroganse og en adferd som ikke tålte dagens lys. At Giske forsvinner, betyr imidlertid ikke at problemene i Arbeiderpartiet blir borte.

Kaoset i Trøndelag vil skape bitterhet, reaksjonene er sterke rundt om i landet, skriver Fjellheim, og viser til signaler i sosiale medier. Han tror Arbeiderpartiet vil bli hardt straffet.

Det må et mirakel til for å redde den gamle ørnen i norsk politikk fra en total buklanding, mener den politiske redaktøren i Nord-Norges største avis. Utsiktene for neste års valg er dystre:

Velgerne kan komme til å levere et usedvanlig kraftig varsel mot Arbeiderpartiet ved stortingsvalget i 2021.

 

Bestill Kent Andersens store klimabok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.