Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre får knusende kritikk fra tidligere nære kolleger. Blir han noen gang statsminister?Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Arbeiderpartiet får en grundig omgang verbal juling av partitopper som valgte å hoppe av. Kulturen beskrives som usunn, konfliktfylt og preget av mistillit. Slike nesten sjokkerende forhold er ingen god attest for partileder Støre – en mann som i neste omgang ønsker å styre hele landet.

Det er i en artikkel på NRK.no disse opplysningene og sterke karakteristikkene kommer frem.

Her snakker tidligere den tidligere profilerte Ap-politiker Marianne Marthinsen ut om hvorfor hun nokså overraskende takket nei til videre karriere i partiet.

Marthinsen var sentral i partiet. Nå forteller hun om en partikultur der hun fant det umulig å finne seg til rette. Mye hadde sitt utspring i partiets mange metoo-avsløringer og den mye omtalte Giske-saken:

«… hun stiller ikke til gjenvalg i 2021. Overfor avisa Vårt Land bekrefter hun at Giske-saken bidrar til at hun forlater politikken»

Marthinsen legger lite imellom når hun beretter om sine inntrykk:

«Det er vanskelig i en organisasjon når folk mister tillit til hverandre», sier hun til avisa.

Marianne Martinsen fortsetter, og det tas uvanlig sterke ord i bruk. Man forstår at det er mye som er alvorlig galt i Arbeiderpartiet:

«Hun beskriver en organisasjon preget av høyt konfliktnivå, mistanker og miljøer som konspirerte mot hverandre.»

Men Marianne Martinsen er ikke den eneste som tegner et bilde av et parti med grunnleggende problemer:

«Også Jette Christensen, som har takket nei til gjenvalg, viser i et lengre intervju med Bergens Tidende i februar til konflikter i stortingsgruppa etter Giske-saken som en av årsakene til at hun gir seg. Hun sier blant annet at hun «gikk inn i politikken for å drive politikk, ikke for å drive med personalsaker».

I artikkelen gir også partiets leder Jonas Gahr Støre en del nokså oppsiktsvekkende uttalelser. Det kan faktisk virke som om han ikke har forstått noe særlig av verken metoo-sakene som rammet partiet, Giske-konflikten eller den påståtte ukulturen i organisasjonen.

«Det er to og et halvt år siden Trond Giske måtte gå av som nestleder i Arbeiderpartiet etter varsler om seksuell trakassering og upassende oppførsel», skriver NRK.

Giske ble da vist en kald skulder av partilederen, og det var liten tvil om at Støre anså Giskes tid i Ap-toppen som over for godt. Dette fremsto som et klart krav fra organisasjonen, ikke minst fra de mange profilerte kvinnene i Arbeiderpartiet.

NRK skriver at Støre nå plutselig ikke vil utelukke Giske som statsråd:

«I et sommerintervju med NRK sier partileder Jonas Gahr Støre at de har valgt en løsning som innebærer at Giske kan gjøre comeback.»

Støre uttaler seg som så ofte ellers nokså ullent om det hele:

«Det måtte konkluderes, vi konkluderte, og det har vi gjort på en måte som også sier at det finnes veier tilbake», sier Støre.

NRK prøver å få Støre til å snakke så det er mulig å forstå hva som sies:

«Etter alt som har skjedd med metoo og etterspillet der: Kan du utnevne Trond Giske som statsråd?»

«Det har jeg ikke lyst å svare på», sier Støre.

Han presiserer, dog uten å være særlig mer presis:

«Men jeg sier verken ja eller nei på de spørsmålene nå. Det er helt unaturlig. Det er ikke den diskusjonen vi skal ha.»

Fra å ha vært relativt tydelig på at Giske var i fryseboksen for godt etter metoo-bråket, høres det nå mumling om «vei tilbake» fra Støres munn.

Man kan bare spekulere på hvilke politiske kalkulasjoner som ligger til grunn for en slik kursendring. Det meste som skjer i Arbeiderpartiet bør uansett ses i lys av Støres overordnede mål om å få plassert seg selv i statsministerstolen – nærmest for enhver pris.

Det er en del Ap-velgere som støtter Trond Giske, for eksempel i Trøndelag og i deler av fagbevegelsen. Støre har muligens kommet til at det er ugunstig  for hans egen statsministerambisjon å støte disse fra seg. Da risikerer han heller en viss uro fra restene av den nå temmelig glemte metoo-bevegelsen.

Tilstandene i Arbeiderpartiet fremstår ikke særlig mye bedre av at den folkekjære oslopolitikeren Jan Bøhlers nylig sa farvel. Også han beskriver en kultur av intriger og konflikter han ikke klarte å leve med.

«Bøhler er ikke nådig i karakteristikken av Aps indre kretser. Han mener partiledelsen er på vei vekk fra velgerne», skrev Document.

Bøhlers avgang ble blant annet omtalt slik i en post på Facebook: «Den siste hedersmann har forlatt  Arbeiderpartiet. Kan noen slukke lyset?».

Støre har følgende å si til NRK om nøkkelpersonene som ikke orker å fortsette i partiet han leder:

«Så har jeg erfart at ingen er uunnværlige. Det kommer nye spennende mennesker. Jeg synes at de som takker for seg, de kan takke for seg.»

Mange mener valget i 2021 er «vinn eller forsvinn» for Støre i norsk politikk. For de fleste andre enn Støre selv bør det valget handle om viktigere ting enn å oppfylle Støres personlige ambisjon om å bli statsminister.

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.