Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre ser stadig nye, svake målinger for partiet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix.

Arbeiderpartiet går fra den ene dårlige meningsmålingen til den andre. Bildet forsterkes av en ny måling fra Sentio. Nå er det særlig ett spørsmål stadig flere kommentatorer stiller seg.

Det er Nettavisen som gjengir denne nyeste og temmelig svake målingen for Arbeiderpartiet.

«I Sentios meningsmåling utført for Nettavisen viser Arbeiderpartiet fall også i september. Partiet får en oppslutning på 21,8 prosent, som er en nedgang på 1,2 prosentpoeng fra august.

Dette er det dårligste resultatet som er målt for Arbeiderpartiet siden september 2003 på Sentios målinger», skriver avisen.

Partiets lave score på målingen holdes opp mot situasjonen for de øvrige rødgrønne partier, og det fastslås at Ap nå er svakere enn på lenge med tanke på sin posisjon i en eventuell rødgrønn regjering.

«Arbeiderpartiets oppslutning er nå ikke mer enn 70 prosent av summen av de andre rødgrønne partiene når MDG og Rødt tas med.

Dersom dette skulle vært resultatet av et stortingsvalg, ville Arbeiderpartiets stilling blitt svak, til tross for rødgrønt flertall.»

Det betyr konkret at i en slik rødgrønn regjering ville de sannsynlige partnere Senterpartiet og SV kunne gjøre krav på langt større plass og innflytelse enn det Ap «er vant til» fra tidligere koalisjoner. Svært sentrale ministerposter ville havne hos Sp og SV.

Avisens kommentator Kjell Magne Rystad føyer seg inn i rekken av dem som reiser det stadig mer påtrengende spørsmålet, nemlig om partilederens rolle i det hele:

«Hvor lenge kan Støre bli sittende?», spør Rystad.

Han fortsetter:

«Arbeiderpartiets oppslutning bare fortsetter å falle. Partileder Jonas Gahr Støre synes helt ute av stand til å snu trenden, men har likevel blitt sittende. Kan dette fortsette?».

Det kan gis mange forklaringer på at partiet har hatt en så dårlig utvikling. Giske-saken og korona-epidemien er naturlige elementer å peke på.

Men Rystad og Nettavisen er tydelige på hva de mener denne utviklingen til syvende og sist bunner i. Det pekes på at Jonas Gahr Støre nå har sittet som partileder helt siden 2014, og at partiet i denne perioden ikke har oppnådd stort man kan glede seg over.

«Arbeiderpartiet har et lederproblem

Det går ikke an å skylde på andre for den elendige utviklingen som har vært. Det er lederen som skal sette kursen og dra partiet opp og frem», skrives det.

Man fortsetter omtalen av Støres ledergjerning:

«Kjernen i dette er lederegenskaper. Mangt og meget har vært skrevet opp gjennom årene som berører Støres lederegenskaper.

Hvordan han håndterte den vedvarende striden rundt Trond Giske. Hvordan han har rotet med private investeringer i strid med de prinsipper han har forfektet politisk. Hvordan han løy om sine kontakter med Hamas i Midtøsten, tok med tepper hjem fra Utenriksdepartementet. Hvordan han fikk bygd brygge med svart arbeidskraft, og sendte advokat etter NRK for å stoppe innslag om det.»

Kjell-Magne Rystad trekker frem en konkret sak som etter hans mening viser mye av Støres svakhet som leder, nemlig mangelen på tydelighet om hva han står for:

«Moria-flyktningene vil vise at Støre er en geléklump. Nå er det kommet en ny sak som vil vise Støres lederegenskaper – eller mangel på sådan.

Etter at Moria-leiren i Hellas brant i forrige uke har det nærmest blitt holdt auksjon blant innvandringsliberale Ap-ordførere om å ta imot flest mulig flyktninger derfra.

Hva mener Støre? Har han ikke styring på hva partiet skal mene om dette?»

Støre sammenlignes med en «geleklump». Det er ingen karakteristikk man umiddelbart forbinder med handlekaft og lederegenskaper.

Nettavisens artikkel er også inne på en annen og ganske vesentlig side av problemet, nemlig at Arbeiderpartiet ikke har noen naturlig kandidat til å ta over jobben til Jonas Gahr Støre. Ifølge Rystad er verken den ene nestlederen, Hadja Tajik, eller den andre, Bjørnar Skjæran, gode kandidater i så måte.

Om Skjæran skriver Rystad:

«Han er så anonym og ukjent at knapt noen utenfor arbeiderbevegelsen i Nordland vet hvem han er.»

Dermed konkluderer Nettavisens kommentator med at situasjonen for Arbeiderpartiet er dobbelt dyster, i og med at man både har et problem med nåværende leder, og ikke har noen nærliggende løsning å ty til:

«Det er ikke mulig å få øye på noen alternativer.»

Det er nå mindre enn et år til stortingsvalget 2021.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.