Statsminister Jonas Gahr Støre i statsministerboligen under NTBs nyttårsintervju. Foto: Heiko Junge / NTB

Et vippepunkt i økonomien – og bedre tider for folk som sliter. Det er statsminister Jonas Gahr Støres (Ap) håp for neste år.

I julen 2022 håpet Støre at det kommende året skulle bli bedre. I år gjentar han håpet, nå for 2024.

Denne gangen tror statsministeren at det kan gå riktig vei, og at mye vil bedre seg, melder NTB – Kenneth Kandolf Haug .

Han er fornøyd med særlig én ting i 2023:

– I et vanskelig år med inflasjon som har gjort livet dyrere for folk, og økende renter som har gjort økonomien trangere, så er jeg veldig glad for at vi har holdt mange i arbeid, at vi har lav ledighet og faktisk rekordhøy sysselsetting, sier han til NTB.

Dessverre har også dette ene lyspunktet blitt noe overskygget av flere meldinger om permitteringer og konkurser mot slutten av året, se også artikkel under.

Støre mener imidlertid Norge nå nærmer seg et vippepunkt, og at det kan gå mot en myk landing og lysere tider for norsk økonomi.

Styre etter stjernene

Selv feiret Støre julaften med familie og noen av barna før noen rolige dager på fjellet. I tillegg til statsministerens tradisjonelle nyttårstale har Støre allerede lagt igjen en julehilsen på internett.

– Flere har bedt om å få en julehilsen fra meg, og det ville jeg gjerne gi, sier han, i et lengre juleintervju med NTB.

Han peker på hvordan sjøfolk pleide å styre etter stjernene, og at stjernene er noe man kan knytte håp til.

– Jeg ønsker jo at alle skal få en økonomi som gir dem mest mulig trygghet, at de som nå lever i fattigdom og har bekymringer knyttet til økonomi, skal se en lysning, og det bruker vi all tid og krefter på.

Statsministeren håper folk tar godt vare på hverandre i jula og hjelper de som har det vanskeligst. Så gjentar han et av sine favorittslagord: Velferdsstaten er ikke til pynt.

De stadig lengre matkøene har vakt oppmerksomhet i Norge i 2023. Gjennomgangsmelodien fra regjeringen og arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) har vært at man bør gå på Nav om man ikke har penger til mat.

– Det finnes sikkert historier om at Nav kunne gjort det bedre og hjulpet flere, men det er også mange historier om at Nav virkelig hjelper dem som trenger det, sier Støre og peker på at Nav skal ta hensyn til at det er jul.

– Så vil jeg gi en stor anerkjennelse til organisasjonene som deler ut mat. Vi vet at det store flertallet av mottakerne er flyktninger som kommer til Norge, og jeg unner dem dette tilbudet.

Tiårsjubileum som Ap-leder

Den 14. juni 2024 har Jonas Gahr Støre vært leder i Arbeiderpartiet i ti år – nesten like lenge som Gro Harlem Brundtland.

I fire av de fem valgene i Støres tid som leder har Arbeiderpartiet gått tilbake – med lokalvalget i 2015 som eneste unntak. Partilederens fremtid har vært et hyppig diskusjonstema.

– Det er vanskelig å få tak i hva han egentlig vil, skrev VGs politiske redaktør Hanne Skartveit i november, to måneder etter at Ap for første gang på rundt et århundre ble forbigått av Høyre.

Det mener statsministeren selv at han har et godt svar på.

– Jeg vil at Arbeiderpartiet skal være en ledende politisk kraft i Norge for å skape og dele: Vi skal være et verdiskapende land der folk er i jobb, der man får muligheter uavhengig av hvem man er og hvor man kommer fra, og at vi deler rettferdig. Det er en visjon og en veldig praktisk oppgave som Arbeiderpartiet skal levere på.

Tatt grep i partiet 

Det har vært en del endringer i Ap i løpet av 2023. I oktober hentet Støre inn fire nye statsråder fra eget parti.

Tidligere Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun ble kunnskapsminister, nestleder Tonje Brenna gikk videre til Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Nye navn ble også hentet inn i form av klimaminister Andreas Bjelland Eriksen, digitaliseringsminister Karianne Tung og fiskeriminister Cecilie Myrseth. I samme slengen forsvant flere Ap-veteraner fra regjeringen – blant dem Anniken Huitfeldt og Bjørnar Skjæran.

For øvrig merket mange seg at tidligere klimaminister Espen Barth Eide ble ny utenriksminister, en posisjon er han allerede etter kort tid gjorde seg omstridt (Norges posisjon i Midtøstenkrigen).

Vil at Norge lykkes med det grønne skiftet

For 2024 håper Støre på en del konkrete bedringer.

– Jeg håper at vi sammen klarer å utløse de mulighetene Norge har til å skape nye jobber, lykkes med det grønne skiftet, og tar godt vare på hverandre. Vi har noen store oppgaver vi skal løse knyttet til blant annet pensjon, sykehus og god eldreomsorg. Det skal vi lede an fra regjering, men vi er avhengige av at vi stiller opp som et godt fellesskap.

Få dager etter intervjuet holdt statsministeren sin oppsummerende pressekonferanse for halvåret. Da har også Norges Bank økt styringsrenten nok en gang, nå til 4,5 prosent. De færreste opplever det som noen forbedring av sin private økonomi.

Men statsministeren tror fortsatt det nærmer seg et vendepunkt, men han legger til:

– Det er som vondest på det punktet vi er nå.

Les også: 

Fredrikstad-bedrift konkurs, 49 ansatte mister jobben like før jul

 

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.