15. august 2021 inntok Taliban hovedstaden Kabul etter at president Ashraf Ghani forlot landet, og dermed kontrollerte den islamistiske gruppen Afghanistan nok en gang.

Det fikk den nylig utnevnte utenriksministeren Anniken Huitfeldt til å invitere ekstremistene til en rådyr tur til Norge på skattebetalernes regning.

Huitfeldt mente at dialog med Taliban måtte prøves.

De fleste forsto vel at det var til fånyttes, og etter at ekstremistene hadde spist og drukket godt på luksushotell i Oslo, dro de hjem og iverksatte shariaregler.

De fleste oppegående mennesker ville på det tidspunktet ha forstått at dialog med ekstremister, og da spesielt islamistiske ekstremister, ikke bare er til fånyttes, men ofte har motsatt effekt.

Men ikke Anniken Huitfeldt og Utenriksdepartementet.

De inviterte til nok en luksustur, hvor Taliban-delegatene denne gang bodde på Losby Gods og deltok på fredskonferansen Oslo Forum.

Huitfeldt mente at Taliban var splittet i synet på kvinners deltagelse og rettigheter, og håpet at ved å ha kontakt med de «mer moderate» innen bevegelsen, kunne de styrke afghanske kvinners posisjon.

Amnesty melder nå om at menneskerettighetssituasjonen i Afghanistan har hatt en veldig negativ utvikling de siste to årene, og kvinner er verst rammet, ifølge Gerald Folkvord, politisk rådgiver i Amnesty.

Huitfeldt skuffet over brutte løfter fra Taliban

Eksemplene er mange. Kort tid etter maktovertakelsen ble jenter nektet skolegang etter sjette klasse. I desember 2022 fikk ikke kvinner lenger lov til å gå på universitetet. I forrige måned måtte alle skjønnhetssalonger stenge – da de ble sett på som umoralske og unødvendige. Stengningen har ført til at over 60.000 kvinner har mistet jobben, ifølge BBC.

– Et land hvor bare halvparten får jobbe, kan umulig klare seg, spesielt hvis utgangspunktet er så dårlig som i Afghanistan, sier Folkvord.

Kvinner får heller ikke gå i parker eller trene på treningssentre, de kan ikke reise langt uten mannlig følge, og ikke minst kan de nektes behandling av mannlige leger.

– Mannlige leger har blitt anbefalt ikke å behandle kvinnelige pasienter, sier Folkvord, og fortsetter:

– Gjør de det, kan de risikere å bli banket opp eller arrestert.

Samtidig råder stor mangel på kvinnelige helsearbeidere. Og fordi kvinner ikke kan utdanne seg til å bli leger, kan det på kort tid få drastiske konsekvenser, understreker han.

Situasjonen ser ikke ut til å bedre seg. I begynnelsen av august meldte flere internasjonale medier at Taliban i noen provinser forbyr jenter over ti å gå på skole, skriver Klassekampen.

Forverringen skjer til tross for at Taliban i 2021 lovet at de hadde forandret seg siden sist de regjerte.

Naive Huitfeldt trodde det dermed var mulig å gå i dialog med Taliban, hvor spesielt fokus på kvinners rettigheter skulle gjøre susen.

– Afghanistan har blitt et fengsel for kvinner og en gravplass for drømmer, sier den 29 år gamle læreren Nayera Kohistani på telefon til Klassekampen.

Taliban tilbake i Norge som Utenriks­departementets gjester

I desember 2021 deltok hun i store demonstrasjoner i Kabul, og dette førte til at hun, mannen og deres to barn ble fengslet i over to uker.

Der ble de slått og mishandlet.

Når skal Anniken Huitfeldt, Utenriksdepartementet og den norske regjeringen forstå at dialog med islamister er umulig?

Hvor dypt stikker egentlig dumskapen og naiviteten der i gården?

Taliban forstår kun én ting, og det er rå makt.

Dette er basiskunnskaper som en norsk utenriksminister så absolutt bør inneha. Men i Norge er det slik at statsråder bytter posisjoner seg imellom. Anniken Huitfeldt har for eksempel vært barne- og likestillingsminister 2008–2009, kulturminister 2009–2012 og arbeidsminister 2012–2013, før hun i 2021 ble utenriksminister.

Huitfeldt tilhører den dansk-norske tidligere adelsslekten Huitfeldt og er utdannet cand.philol. med hovedfag i historie fra Universitetet i Oslo 1996.

Anniken Huitfeldt har også grunnfag i statsvitenskap fra Universitetet i Oslo 1992, samt grunnfag i geografi fra London School of Economics 1993. Hun var forsker ved Fafo 2000–2005.

Så en historiker med grunnfag i geografi og statsvitenskap skal altså inneha de kunnskaper og kvalifikasjoner som gjør at hun lekende lett kan være barne- og likestillingsminister, kulturminister, arbeidsminister og utenriksminister?

Taliban lo selvsagt godt og lenge etter sine luksusturer til Norge som norske skattebetalere betalte for. De lo nok enda mer da de kom hjem igjen og innførte sine grusomme lover for den kvinnelige befolkningen. Men mest ler de nok av Anniken Huitfeldt, som faktisk trodde at det var mulig å snakke islamister til rette.

Anniken Huitfeldt skulle selvsagt personlig ha betalt tilbake pengene som ble brukt på Taliban, men siden hun er så heldig å være stortingspolitiker, er hun som vi vet i en beskyttet stilling og kan puste lettet ut over at hennes personlige lommebok kan forbli like tykk, selv om den ble tynnere for norske skattebetalere.
Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag.

 

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!


 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.