Livene til kvinner og jenter i Afghanistan ødelegges fullstendig av Talibans islamistiske overgrep mot deres menneskerettigheter, viser ny rapport.

Siden de tok kontroll over landet i august 2021, har Taliban krenket kvinners og jenters rett til utdanning, arbeid og bevegelsesfrihet, desimert systemet for beskyttelse og støtte til dem som flykter fra vold i hjemmet, fengslet kvinner og jenter for mindre brudd på diskriminerende regler og bidratt til en økning i antallet barne- og tvangsekteskap i Afghanistan, skriver Amnesty International.

Rapporten «Death in Slow Motion: Women and Girls Under Taliban Rule», avslører også hvordan kvinner som har protestert fredelig mot disse undertrykkende reglene, har blitt truet, arrestert, fengslet, torturert og forsvunnet.

– Menneskerettighetssituasjonen i Afghanistan forverres stadig, og Talibans nådeløse overgrep fortsetter hver eneste dag, sier generalsekretær Agnès Callamard i Amnesty.

– Til sammen utgjør denne politikken et undertrykkelsessystem som diskriminerer kvinner og jenter i nesten alle aspekter av deres liv. Hver eneste detalj i hverdagen – om de går på skole, om og hvordan de jobber, om og hvordan de forlater huset – er kontrollert og sterkt begrenset, la hun til.

Agnès Callamard er svært bekymret for alle kvinner og jenter i Afghanistan. Foto: Wikipedia Commons.

Regjeringer og internasjonale organisasjoner, inkludert alle FNs medlemsland og FNs sikkerhetsråd, må snarest utvikle og gjennomføre en robust og koordinert strategi som presser Taliban til å gjennomføre disse endringene, mener Amnesty.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt sa at det ble stilt «tøffe krav» til Taliban under samtalene i Oslo, men at regjeringen ikke regnet med noen løsning for Afghanistan med det første.

Når nå kvinner og jenter over hele Afghanistan blir utsatt for trakassering og overgrep, vilkårlige arrestasjoner og fengslinger, tvungne forsvinninger og fysisk og psykisk tortur, så er det mye som tyder på at utenriksministeren i alle fall fikk rett i det siste, tross sine «tøffe krav».

Norge betaler 3,5 millioner kroner for Talibans privatfly. Samlet pris for besøket: 7 millioner

Fengslede demonstranter har utilstrekkelig tilgang til mat, vann, ventilasjon, sanitærprodukter og helsetjenester. For å sikre løslatelse blir kvinner tvunget til å undertegne avtaler om at de og deres familiemedlemmer hverken skal protestere igjen eller snakke offentlig om sine opplevelser i varetekt, skriver Amnesty.

– Taliban fratar bevisst millioner av kvinner og jenter menneskerettighetene deres og utsetter dem for systematisk diskriminering, sier Agnès Callamard.

– Hvis det internasjonale samfunnet ikke handler, vil det svikte kvinner og jenter i Afghanistan og undergrave menneskerettighetene overalt, avslutter hun.

Norske skattebetalere fikk blø med over 7 millioner kroner da Taliban ble hentet i privatfly i januar i fjor og deretter losjert inn på luksushotell. I forbindelse med samtalene hvor det ble stilt «tøffe krav», tok partene seg en hyggelig omvisningstur i Nordmarka.

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok e-bok.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.