Taliban i Afghanistan forbød tirsdag universitetsutdanning for kvinner over hele landet.

Det betyr at de uforsonlige islamistene fortsetter å knuse kvinners rett til utdanning og frihet.

Til tross for at de lovet et mykere styresett da de tok makten i fjor, har Taliban stadig innført nye restriksjoner i alle aspekter av kvinners liv.

– Dette er en informasjon om iverksettelsen av den nevnte loven om å suspendere utdanning av kvinner inntil videre, sa minister for høyere utdanning i Afghanistan, Neda Mohammad Nadeem, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Washington fordømte beslutningen «på det sterkeste».

– Taliban bør forvente at denne beslutningen, som er i strid med forpliktelsene de har inngått gjentatte ganger og offentlig overfor sitt eget folk, vil innebære konkrete kostnader for dem, sier utenriksdepartementets talsmann Ned Price til journalister i Washington.

Forbudet mot høyere utdanning kommer mindre enn tre måneder etter at tusenvis av jenter og kvinner tok opptaksprøver til universiteter over hele landet, og mange håper å velge ingeniørfag og medisin som fremtidig karriere.

Etter at islamistene overtok landet i august i fjor, ble universitetene tvunget til å innføre nye regler, inkludert kjønnsdelte klasserom og innganger, og jenter fikk kun lov til å bli undervist av kvinnelige professorer eller gamle menn.

Taliban har startet med pisking som offentlig underholdning igjen

FN er «dypt bekymret» over loven, sier Ramiz Alakbarov, FN-sjefens stedfortredende spesialrepresentant for Afghanistan.

«Utdanning er en grunnleggende menneskerettighet. En dør lukket for kvinners utdanning er en dør lukket for Afghanistans fremtid, skriver han på Twitter.

Taliban forholder seg til en streng versjon av islam, hvor bevegelsens øverste leder Hibatullah Akhundzada og hans indre krets av afghanske geistlige er motstandere av moderne utdanning, spesielt for jenter og kvinner.

Siden forbudet trådte i kraft har mange tenåringsjenter blitt giftet bort tidlig – ofte til mye eldre menn etter farens valg.

Flere familier som ble intervjuet av AFP i forrige måned, sa at kombinert med økonomisk press betydde skoleforbudet at det var bedre å sikre døtrenes fremtid gjennom ekteskap enn at de satt uvirksomme hjemme.

Kvinner har også blitt presset ut av mange statlige jobber eller fått redusert lønn i håp om at kvinnene heller blir hjemme. De er også blitt avskåret fra å reise uten en mannlig slektning, og må dekke seg til utenfor hjemmet, gjerne med burka.

I november ble det også innført forbud mot at jenter skal få gå i parker, på tivoli, treningssentre og offentlige bad.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt, som sammen med regjeringen inviterte en delegasjon fra Taliban til Norge med privatfly, til luksushotell og dyre omvisningsturer til en samlet kostnad på 7 millioner kroner, forsikret alle om at det var verdt forsøket å prøve å snakke Taliban til rette.

Det har ikke lykkes Document å få en uttalelse fra utenriksministeren om hvorvidt hun mener det var verdt pengene i dag.
Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

 

 

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.