Afghansk skole 2023. Foto: AP Photo/Ebrahim Noroozi, File

Afghanske skolejenter får ikke gå på skole etter sjette klasse. Under det islamske Taliban-styret markerer det slutten på deres utdanning.

Situasjonen i det Taliban-styrte Afghanistan illustrerer det som er realiteten for kvinner i et strengt islamstyrt samfunn. Blant annet får ikke kvinner lov til å ta høyere utdanning, ja, knapt utdanning overhodet.

Faktisk kastes de ut av skolesystemet i det de er ferdige med 6-klasse, som 12-13-åringer.

NTB-AP melder om saken.

13-åringen Bahara Rustam gikk ut av klasserommet på Bibi Razia-skolen i Kabul vel vitende om at hun ikke får lov å gå på skole mer. Hun har fått med seg bøker og skal lese videre hjemme.

– Å være ferdig i sjette klasse betyr at vi skulle ha begynt i sjuende. Men alle våre klassekamerater gråt og vi var veldig skuffet, sier hun.

På en annen skole i Kabul sitter 13-åringen Setayesh Sahibzada og lurer på hva fremtiden bringer. Hun er lei seg fordi hun ikke kan gå videre i utdanningen.

– Jeg ville bli lærer. Men nå kan jeg ikke studere eller gå på skolen mer, sier hun.

Slik Taliban ser for seg hennes og andre jenters fremtid, skal de i hovedsak holde seg hjemme, i påvente av å bli giftet bort. Taliban-styret har i tillegg nektet kvinner å jobbe i de fleste yrker samt adgang til mange offentlige steder.

De må i tillegg iføre seg heldekkende klesplagg hver gang de viser seg utenfor hjemmet.

FN slår alarm, til liten nytte 

Etter at Taliban tok makten i Afghanistan, inntok Kabul og drev vestlige soldater og diplomater på flukt på dramatisk vis i september 2021, har de i islams ånd festet et kveldende grep om det afghanske samfunnet.

De har blant annet kunngjort at jenter ikke kan gå på skole etter sjette klasse. Kvinner får heller ikke gå på universitetet, og har generelt svært få rettigheter og muligheter i samfunnet.

Forrige uke sa utdanningsdepartementet til Taliban at afghanske jenter får lov å studere på strengt religiøse skoler, noe som hjelper lite for dem som vil lære seg noe de selv, familien og samfunnet kan ha nytte av.

Verdenssamfunnet har kommet med krass kritikk. FN er bekymret for fremtiden til en hel generasjon afghanske jenter, og det advares mot at landet på mange måter er på vei mot en katastrofe.

Situasjonen blir ikke bedre ved at nettopp FN i stor grad domineres av muslimske land eller land som støtter dem.

Det er derfor liten vilje til å få inn og gjøre noe med den grunnleggende, religiøse utviklingen som skaper stagnasjon, tilbakegang og sivilisatorisk mørke både i Afghanistan og en rekke andre muslimske stater.

I en del vestlige land er det for øvrig påfallende at nettopp mange kvinner synes å ha et generelt positivt og «åpent» syn på islam og alt som har med denne religionen å gjøre.

Les også: 

Islamistisk terror verden over: Minst fire drept i eksplosjon i Afghanistan

 

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» fra Document Forlag her.

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.