Najia Sorosh, leder for radiostasjonen Sadai Banowan i Badakhshan i Afghanistan. Foto: Sadai Banowan via AP

En radiostasjon som drives av kvinner i Afghanistan, stenges fordi den spilte musikk under ramadan. Taliban-regimet har åpenbart glemt budskapet de fikk av utenriksminister Anniken Huitfeldt i Oslo.

Sadai Banowan – som betyr kvinners stemme på dari – er Afghanistans eneste radiostasjon som drives av kvinner. Kanalen gikk på lufta for ti år siden og har åtte ansatte, hvorav seks kvinner, i provinsen Badakhshan.

Nå er den stengt av Taliban-regimet.

NTB-AP-DPA melder om saken.

Kanalen anklages for å ha brutt Taliban-styrets lover ved å kringkaste sanger og musikk under den muslimske høytiden ramadan. Derfor er radiostasjonen stengt, opplyser Moezuddin Ahmadi, direktør for informasjon og kultur i provinsen.

– Dersom denne radiostasjonen godtar retningslinjene i Det islamske emiratet Afghanistan og garanterer at de ikke vil gjenta noe slikt igjen, vil vi tillate at den åpner igjen, sier Ahmadi lørdag.

«En konspirasjon»

Sadai Banowans sjef Najia Sorosh benekter at de har brutt noen regler og kaller stengningen for en unødvendig konspirasjon.

– De sa at dere har kringkastet musikk. – Vi har ikke kringkastet noe musikk, sier hun til nyhetsbyrået AP.

Ifølge afghanske TOLOnews sa Sorosh fredag at radiokanalen ved en feiltakelse sendte religiøs poesi på arabisk som hyller profeten Muhammed.

Representanter for det afghanske kultur- og dydsdepartementet troppet opp i stasjonens kanaler torsdag formiddag og stengte den, forteller Sorosh. De har kontaktet departementet, men fått beskjed om at de ikke har ytterligere informasjon om nedleggelsen.

Musikk er ikke forbudt

Det finnes ikke noe offisielt forbud mot musikk i Afghanistan. Men friheten er sterkt redusert på de fleste områder. Taliban har blant annet innført strenge begrensninger på presse- og ytringsfriheten.

Mange journalister har mistet jobben i Afghanistan siden Taliban tok tilbake makten i landet i august 2021. Lokale journalister som nekter å rette seg etter Talibans retningslinjer, er blitt pågrepet.

Flere medier har stengt som følge av pengemangel eller fordi de ansatte har forlatt landet, ifølge Afghanistans uavhengige journalistforening.

Kvinner behandles som annenrangs mennesker

Taliban har stengt kvinner ute fra de fleste yrker, og de nektes høyere utdanning. Jenter får ikke lov til å fortsette på skolen etter sjette klasse.

Under møtet mellom Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt og representanter for Taliban i Oslo vinteren 2022, var nettopp forholdene for kvinner i Afghanistan tema. Norske myndigheter ga der klare formaninger om at kvinner skulle respekteres.

Dette har åpenbart gjort lite inntrykk på regimet i Afghanistan.

Besøket skal ha kostet Norge ca. 7 millioner kroner, inkludert transport i privatfly tur-retur Afghanistan.

Les også: 

Huitfeldt trodde koseprat var nok – nå ødelegges livet til afghanske kvinner

Bestill bøker fra Document: 

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.