TV-journalist Khatereh Ahmadi iført sitt nye arbeidsantrekk, pålagt av Taliban-regimet. Foto: AP Photo/Ebrahim Noroozi

Det har vært varslet, men mange håpet det bare var trusler. Nå er det imidlertid innført. Alle afghanske kvinner må heretter dekke til hele ansiktet og kroppen, det gjelder også programledere i TV.

NTB-AFP-DPA melder at Taliban-regimet har begynt å praktisere svært strenge klesrelger i alle deler av samfunnet, til og med for programledere og nyhetsankere i TV.

Dermed er nå dette islamske samfunnets «ansikt utad» ikledd full tildekking.

Afghanske medier hadde håpet de kunne overtale Taliban til å snu ved å trosse ordren som ble kunngjort torsdag. Da var det nemlig bare en håndfull nyhetsmedier som fulgte påbudet.

Men søndag dekket alle kvinnelige programledere til ansiktene sine under sending. I helgen varslet nemlig myndighetene at påbudet ville bli håndhevet.

– I dag har de tvunget en maske på oss, men vi vil fortsette kampen vår ved å bruke våre stemmer, sier Sonia Niazi i TOLOnews etter en nyhetssending.

Hun bar svart hijab med slør som dekket alt unntatt øyne og panne.

Også på de ledende TV-kanalene Ariana Television, Shamshad TV og 1TV var kvinnelige ansatte tildekket.

Basira Joya tok opp saken under sitt eget direktesendte program på Ariana:

– Vi kjemper og fortsetter arbeidet vårt, selv i burka. Ingenting kan stoppe oss, sa hun.

TOLOnews-direktør Khpolwak Sapai sier han ble bedt om å sørge for at de kvinnelige ansatte fulgte Talibans ordre.

– Jeg ble oppringt i går og ble i strenge ordelag bedt om å gjøre det. Så det er ikke noe vi velger, men påtvinges, sier Sapai.

Fram til nå har kvinnelige programledere på afghansk TV bare vært nødt til å ha skaut.

Kompromissløst

Informasjons- og kulturdepartementet har slått fast at det nye klespåbudet er endelig og ikke til forhandling, skriver nyhetsbyrået AP.

Etter at Taliban kom til makta igjen i august, ga de inntrykk av å ha moderert seg noe – og en ny kleskode for kvinner lot vente på seg. Men de siste ukene har islamistene strammet kraftig inn.

Tidligere i mai fikk alle kvinner i Afghanistan beskjed om at de måtte være tildekket fra topp til tå, med bare øynene synlig.

I Taliban-dekretet het det videre at kvinner bare skal forlate hjemmet når det er nødvendig. Mannlige slektninger kan bli straffet dersom kvinnene ikke følger kleskoden.

Taliban-ledelsen har også nektet jenter å gå på skolen etter sjette klasse. Det er brudd på løftene de har gitt om at alle jenter i alle aldre skal få utdanning.

De nye makthaverne har dessuten lagt ned kvinnedepartementet og erstattet det med et departement som skal fremme god moral og hindre alt man benevner som syndig atferd.

Nettopp kvinnenes situasjon var et tema under Norges forhandlinger med Taliban i Oslo tidligere i år. Overfor den norske utenriksminister Anniken Huitfeldt ble det da lovet omfattende liberalisering fra islamistregimets side.

Det motsatte har altså skjedd.

Les også: 

Hørte ikke på Anniken Huitfeldt: Taliban påbyr kvinner å bruke burka

Velkommen til nytt møte!

Bestill den nye boken fra Document forlag:

 

Bestill også: 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.