Programleder Basira Joya i den afghanske TV-stasjonen Zan TV må heretter nå bruke ansiktsslør på skjermen. Foto: AP Photo/Rahmat Gul, File

Taliban har beordret kvinnelige TV-ansatte i Afghanistan til å skjule ansiktet sitt når de er på lufta, skriver BBC. Dette til tross for løfter som ble gitt i møtet med Anniken Huitfeldt i Oslo.

NTB melder om denne seneste utviklingen i Afghanistan, der kvinners rettigheter stadig er på vikende front.

Medier i Afghanistan fikk beskjed om ordren onsdag, forteller en talsmann for det religiøse politiet til BBC Pashto. En kvinnelig journalist som jobber for en lokal TV-stasjon i Kabul, sier til BBC at hun er sjokkert over nyhetene.

– De legger indirekte press på oss for å få oss til å slutte å jobbe på TV, sa journalisten, som ba om å ikke bli navngitt, til BBC.

– Hvordan kan jeg lese nyhetene når munnen min er tildekket? Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre nå. Jeg må jobbe, jeg forsørger familien, sa hun videre.

Dekretet vil tre i kraft 21. mai, ifølge Reuters, som siterer en Taliban-talsmann. Han refererer til ordren som et «råd», og det er uklart hva som skjer med dem som ikke følger den.

Ordren kommer to uker etter at alle kvinnene ved dekret ble beordret til å bruke burka når de er utendørs, og Taliban har også bedt kjørelærere om å slutte å utstede førerkort til kvinner.

Da Taliban tok makten i landet i august i fjor, lovet de en mykere linje enn da de styrte landet mellom 1996 og 2001, en periode som ble beryktet for menneskerettighetsbrudd og kvinneundertrykking.

Under det meget omtalte og omstridte møtet i Oslo mellom Taliban og norske myndigheter tidligere i år, ble det fra Talibans side avgitt klare løfter om at nettopp kvinnenes rettigheter skulle ivaretas av islamistregimet i Afghanistan.

 

Les mer  i denne artikkelen: 

Anniken Huitfeldt latterliggjøres av USA-senator: – Det mest naive jeg har hørt

Ny bok fra Document forlag, bestill i dag:

 

Ikke lest denne enda? Bestill nå: 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.