Det går fra vondt til verre i Afghanistan, både for kvinners rettigheter og for menneskerettighetene generelt. Foto:  AP Photo/Ebrahim Noroozi

Taliban har oppløst Afghanistans menneskerettighetskommisjon, de mener den «ikke lenger ansees for å være nødvendig». Besøket i Oslo nylig har ikke påvirket regimet nevneverdig.

NTB-AFP melder at den islamistiske bevegelsen Taliban nå har har lagt ned landets uavhengige menneskerettighetskommisjon.

Også flere andre, demokratisk orienterte institusjoner er oppløst siden Taliban kom til makten, blant dem landets kvinnedepartement og den nasjonale valgkommisjon.

– Vi har andre organisasjoner som kan utføre aktiviteter knyttet til menneskerettigheter, organisasjoner som er knyttet til rettsvesenet, sier en talsmann for Taliban-regjeringen, Inamullah Samangani.

Menneskerettskommisjonen har blant annet dokumentert drap på sivile under krigen, men innstilte sitt arbeid da Taliban kom til makten, og lederne har siden flyktet i eksil.

Afghanistans nasjonale sikkerhetsråd og et forsoningsråd som har fremmet fred, ble også nedlagt i helgen.

– Disse departementene blir ikke sett på som nødvendige, så de er oppløst. Dersom det blir bruk for dem i framtiden, så kan de gjenoppta sine operasjoner, sier Samangani.

Da Taliban tidligere i år besøkte Norge, og hadde møte med blant annet utenriksminister Anniken Huitfeldt, var situasjonen både for kvinner spesielt og menneskerettighetene generelt et sentralt tema.

Til tross for at norske myndigheter brukt et ukjent antall millioner på dette besøket, tyder nå lite på at det har gitt nevneverdige resultater for Taliban-regimets holdninger til de aktuelle spørsmålene.

 Les også: 

Hørte ikke på Anniken Huitfeldt: Taliban påbyr kvinner å bruke burka

 

Gode bøker til deg selv eller andre, bestill fra Document forlag:  

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.