Talibans nye hodepine: Afghanske kvinner demonstrerer mot det religiøse tyranniet. Foto: AP Photo.

Kvinnemotstanden mot Talibans «gamle menn» fortsetter. En gruppe kvinner våget seg søndag igjen ut i gatene i Kabul for å demonstrere for retten til å arbeide og studere. De lar seg ikke stanse så lett.

NTB-DPA melder at videoer som er delt av en lokal mediegruppe, viser et par titall kvinner som samler seg foran det som var det afghanske departementet for kvinnesaker i Kabul.

Aktivisten Fawzia Wahdat sier at de protesterer mot oppløsningen av kvinnedepartementet og mot at det ikke er kvinner i regjeringen. Hun sier også at Taliban ikke må hindre jenter i å gå på skolen.

I stedet for kvinnedepartementet opprettet Taliban et departement for fremme av dyd og forhindring av synd, som religionspolitiet sorterer under. Religionspolitiets rolle er å forsvare offentlig anstendighet og tilslutning til Talibans strenge tolkning av islam.

Dette minner om hvordan regimet i Iran også systematisk har undertrykket kvinner. Men det afghanske lynnet er ikke lett å underkue, noe mange har erfart. Nå er det Taliban som sliter med å få landets kvinner til å underkaste seg religiøst tyranni.

Problemet for Taliban er at verden følger det hele svært nøye, og det nye regimet må være varsomme med hvordan motstanden håndteres.

Da Taliban sist styrte på 90-tallet, var religionspolitiet beryktet for offentlig å ha pisket og banket opp kvinner som var utenfor hjemmet sitt uten å være fullt tildekket.

Siden Taliban tok makten for vel en måned siden, har de forbudt jenter å gå på videregående skole, og de har bestemt at universitetsstudenter skal skilles etter kjønn og at kvinnelige studenter må undervises av kvinner. Kvinner i offentlige stillinger i Kabul er også bedt om å bli hjemme. Men ellers har de sagt lite om hvor mye frihet kvinner skal ha.

Etter Talibans maktovertakelse i august arrangerte kvinner protester i flere dager med krav om at deres rettigheter skulle respekteres. Men de ble slått hardt ned på.

Nå er den her! Bestill årets boknyhet, full av sjokkerende avsløringer:

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Høst er lesetid, bestill også:

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Kjøp Asle Tojes siste bok her!

Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.