Må bli hjemme: Afghanske jenter får ikke komme på skolen. Foto: Lise Åserud / NTB

Et nytt skoleår er innledet i Afghanistan, men fortsatt har jentene forbud mot å gå på skolen. Heller ikke så mange gutter møtte opp.

Afghanistankomiteens landdirektør Terje Watterdal var invitert til den offisielle åpningsseremonien for skolestart. Det var et surrealistisk skue, forteller han.

NTB-Isabel Bech og Ann Fredriksen melder om saken.

– Det var ingen lystig forestilling. Viseutdanningsministeren holdt tale. Det ble ikke nevnt ett ord om jentene. Det kom mange angrep på den tidligere regjeringen, USA og Europa, sier han.

Selv om skolene er åpnet for gutter, var det få til stede i klasserommene.

Flere lærere og andre myndighetspersoner sier til nyhetsbyrået AFP at utdanningsdepartementet ikke har kommet med noen offisiell kunngjøring om at skoleåret starter.

Journalister fra AFP reiste tirsdag rundt til sju skoler i Kabul, men de så kun et fåtall lærere og elever, og det var ingen klasseundervisning.

Også i andre provinser var det skolestart, blant annet i Herat, Kunduz, Ghazni og Badakhshan, men heller ikke her var det noen undervisning.

Ser mørkt ut for jentene

Afghanistan er det eneste landet i verden som har forbud mot skolegang for tenåringsjenter.

Taliban har gjentatte ganger lovet at de vil gjenåpne ungdomsskolene for jenter når visse betingelser er innfridd. Kravene handler både om økonomisk bistand fra utlandet, samt endringer i læreplanen i tråd med islamistisk lære.

Nå er neste mulighet for å åpne skolene for jenter etter id i slutten av april, mener Watterdal.

– Jeg er mindre og mindre optimistisk. Dagens ledelse står på sitt, men det er stor intern motstand blant tunge ministre. Innenriksministeren og forsvarsministeren er for å åpne skolene for jenter, sier han.

Forbudet mot ungdomsskoler for jenter ble innført i mars i fjor, like etter at barneskolene gjenåpnet for både jenter og gutter.

– Taliban har tatt alt fra oss. Jeg er deprimert og knust, sier Sadaf Haidari (15), en av mange jenter i Kabul som ikke lenger får lov å gå på skole og ta utdanning.

Forhandlinger på is

Verdenssamfunnet ønsker ikke å forhandle om bistand og en eventuell anerkjennelse av Taliban-regimet før jenter og kvinner får tilbake retten til utdanning.

Foreløpig har ingen land offisielt anerkjent Taliban som landets legitime makthavere.

FN har fastslått at Afghanistan nå er verdens mest kvinneundertrykkende land.

Kvinner har skritt for skritt blitt utestengt fra stadig flere sektorer og aktiviteter. De fleste får ikke delta i arbeidslivet, og parker, treningsstudioer og offentlige bad er nå kun åpne for menn.

Kvinner må også dekke seg til når de viser seg utenfor hjemmet.

Besøket i Oslo og samtalene med norske myndigheter var åpenbart ikke nok til å få Taliban på bedre tanker, les også:

Huitfeldt trodde koseprat var nok – nå ødelegges livet til afghanske kvinner

Bestill fra Document:

Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.