Det er gått over 400 dager siden jenteskolene i Afghanistan ble stengt ned.

På tross av stort internasjonalt press er det lite som er skjedd, skriver VG.

Norge er blant de landene som har presset på den nye regjeringen om å åpne skolene.

Støre-regjeringen sendte et privatfly til Kabul og hentet Taliban-toppene til forhandlinger i Norge. Åpningen av jenteskoler var blant de store samtaletemaene den gang.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt sier at Taliban faktisk lovte å åpne jenteskolene i mars i år.

Det har ikke skjedd.

– Taliban lovet blant annet i Oslo at de skulle imøtekomme dette kravet, men det skjedde dessverre ikke. Vi er skuffet over Taliban, selv om vi ikke er overrasket, sier Huitfeldt.

Talsperson i Taliban, Abdul Qahar Balkhi, la ut dette bilde på Twitter som viser representanter fra Taliban på vei til Norge i et privatfly for å ha samtaler om humanitær bistand, politiske, utdannings- og økonomiske spørsmål.
Foto: Talibans talsperson / Twitter / NTB

Talsperson Abdul Qahar Balkhi hos utenriksdepartementet i Taliban hevder imidlertid at det aldri var snakk om noen dato for når skolene skulle gjenåpnes.

– Regjeringen planlegger fortsatt å gjenåpne alle skoler for jenter. Men regjeringen lovet aldri et tidspunkt for gjenåpning av skolene. Men vi jobber for å gjøre det så snart så mulig. Til nå er de åpne i over ti provinser, og vi jobber med å gjenåpne i de siste provinsene, sier han.

Den norske utenriksministeren er ikke imponert.

– At Taliban ikke sørger for at jenter får utdanning etter barneskolen, er et brudd på menneskerettighetene og et løftebrudd overfor afghanere, avslutter hun.

Talibans besøk i Norge kostet skattebetalerne rundt 7 millioner kroner.

Leie av fly til delegasjonen kostet 3,6 millioner kroner. Leie av hotell, inkludert møterom og bevertning kostet totalt 1,3 millioner kroner. «Prosesstøtte inkludert transport, sikring m.m.» ble ført opp til 1,6 millioner kroner.

Foruten dette kom en del andre utgifter, blant annet i forbindelse med Talibans besøk i Nordmarka i Oslo.


Kjøp julegavene fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.